POTPISANI UGOVORI O SUBVENCIJAMA S PRIVATNIM VRTIĆIMA "Puno je problema, no i oni se zalažu i podižu standard" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković i predstavnici uprava tri dječja vrtića: Calimero, Bubamara i Petar Pan potpisali su danas ugovore o dodjeli mjesečnih subvencija privatnim dječjim vrtićima za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023. godine.

Odlukom o sufinanciranju i subvencioniranju privatnih dječjih vrtića i djelatnosti dadilja na području Grada Dubrovnika propisano je da privatni dječji vrtići ostvaruju pravo na mjesečnu subvenciju. Mjesečna subvencija za dijete u jaslicama iznosi 172,54 eura, a za dijete u vrtiću 159,27 eura pod uvjetom da roditelji skrbnici imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika te da privatni dječji vrtić za uslugu ne naplaćuje roditeljima iznos viši od 132,72 eura (1.000,00 kuna) mjesečno.

"Ukupno 124 djece pohađa ova tri vrtića. Subvencije Grada iznose, za dijete u jaslicama, 172, 54 eura, a za dijete u vrtiću 159, 27 eura. U odnosu na prijašnje godine je ovo povećanje od nekih 15 u jednoj odnosno 16 posto u drugoj kategoriji. Uvjeti ovih subvencija su ti da vrtići roditeljima ne naplaćuju veći iznos od 132, 72 eura. Na takav način je dobro podupirati private vrtiće, nadamo se kako će biti i više interesa u Gradu jer je činjenica kako imamo konstantni pritisak na naše predškolske ustanove i značajan broj djece i u ovom trenutku imamo neupisan," izjavio je Franković dodavši kako se i taj problem rješava, ali nemoguće ga je riješiti preko noći.

"Kao što znate, Grad Dubrovnik je dobio građevinsku dozvolu za vrtić u Mokošici, to bi bio novi vrtić sa 16 grupa. Dobili smo i sufinanciranje dijela troškova od strane resornog Ministarstva. Cjelokupna investicija iznosi 60 milijuna kuna, a mi smo dobili 12,5 milijuna. Međutim, to je manje bitno, više nas brine što moramo napustiti postojeće prostore i negdje smjestiti osam grupa. Poznato je kako smo u završnim pregovorima s Biskupijom za preuzimanje zgrade u kojoj je nekad živio dubrovački biskup u Gospinom polju, no i ona treba sveobuhvatnu obnovu. Imali smo intenciju kupnje jedne kuće na području Mokošice, no nismo se uspjeli dogovoriti s vlasnikom oko procjene vrijednosti. Ta aukcija nam je otpala, nažalost jer je to bilo jedno dobro i kvalitetno rješenje za smještaj nekih 70 djece, po našem izračunu," izjavio je Franković dodavši kako su u posljednjih pet godina učinjene značajne investicije.

"Otvorili smo cijeli niz novih grupa, ali moramo biti svjesni vremena u kojem se nalazimo. Nažalost, kako nam se konstantno povećava broj asistenata u nastavi, tako imamo i povećanje broja djece za odgodu u školama. Prošle godine su to bile 53 odgode što znači kako 53 djece koja su trebala poći u škole su ostala u vrtićima i samim se time nova djeca nisu mogla upisati," kazao je Franković dodavši kako je rješenje u pronalasku adekvatnih prostora.

"A to nije lako. Mi smo u zadnjih četiri, pet mjeseci obišli cijeli niz prostora koji su slobodni za najam, ali nisu adekvatni za obavljanje predškolskog odgoja. Zato želim zahvaliti i privatnim dječjim vrtićima na njihovom zalaganju i podizanju standarda. Oni su dio cijele ove priče," istaknuo je Franković.

Popularni Članci