PONOĆKA U DUBROVAČKOJ KATEDRALI Biskup Uzinić: 'Bog nas uvijek prvi ljubi' (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Misu ponoćku, u prvim satima svetkovine Božića u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. 

U misi koja se služila na svetkovinu rođenja Kristova koncelebrirao je dr. don Stanko Lasić, katedralni župnik. Na samom početku misnog slavlja biskup Uzinić pozdravio je brojne okupljene vjernike, predstavnike političke vlasti te predstavnike Pravoslavne crkve u Dubrovniku paroha protojereja stavrofora Vladana Perišića i paroha Stevana Kovačevića.

Novorođenče u jaslama je za nas znak neizmjerne Božje ljubavi

Na početku propovijedi biskup Uzinić istaknuo je kako je ovaj dan tako radostan i važan za cijelo čovječanstvo i za svakog od nas jer pred nas stavlja znak, novorođenče povijeno u jaslama za koje mi kršćani vjerujemo da je Krist, Sin Božji. Objasnio je i kako to novorođenče za nas predstavlja više značenja: znak Božje jednostavnosti, Boga koji je pristupačan poput djeteta u jaslicama; znak Božje veličine i Božje malenosti. „Učinio se, kako to lijepo izražava naša hrvatska riječ, malenim, jednim od nas. Učinio se Božićem, malim Bogom. I od tog trenutka malenost je postala kriterij za pokazivanje njegovog veličanstva“, kazao je. Nastavio je i kako je novorođenče znak Božjeg opraštanja i da ga zato ne možemo slaviti ne opraštajući i bez pomirenja s Bogom u ispovijedi i s braćom i sestrama pruženom rukom, pomiriteljskim zagrljajem, riječima oprosti i opraštam. Rekao je i kako je u konačnici ono znak neizmjerne Božje ljubavi prema nama, jer nam je došao kao dijete da ga ljubimo ali i zato jer On nas ljubi. „I upravo je ovo najvažnija božićna poruka, zapravo i  najvažnija poruka cijele Biblije. Bog nas ljubi, Bog nas uvijek ljubi prvi. Učinio se zbog svoje ljubavi prema nama ovisnim o nama ljudima i našoj ljubavi.  Učinio se našim bližnjim. Za njega bližnji nije tek onaj tko je član moje obitelji, moje vjere, nacije... Bližnji je uvijek onaj tko je potreban moje brige, mog milosrđa, moje ljubavi. I kojemu sam se ja svojom brigom, milosrđem i ljubavlju učinio bližnjim“, poručio je dubrovački biskup.

Učinimo se i mi darom za Boga

Govoreći s ambona kazao je i kako nam sve navedeno pokazuje da je taj Božji znak veliki Božji dar u kojem nam je Bog  darovao samoga sebe. Ali i kako nam je time darovao i priliku da i mi možemo postati dar, kako bismo mu mogli kao dar biti ponovno slični. Mons. Uzinić istaknuo je također kako ove novosti trebamo biti osobito svjesni u ovom božićnom slavlju, te da trebamo dopustiti našem srcu, našoj duši, našoj pameti da ih dotakne ovo otajstvo Božje darovanosti kako bismo se i mi mogli učiniti darom. Sličnima Bogu. Dalje je kazao kako jedini dar koji trebamo dati Njemu smo mi sami, a za postati takav dar, za postati Bogu slični trebamo biti jednostavni, maleni i ponizni, ali i puni one ljubavi koju nam je On pokazao u Božiću. „To je ljubav koja ne daje tek nešto od sebe nego samoga sebe, potpuno, do kraja.  I kojoj ništa drugo ne smije biti pretpostavljeno. To je istovremeno, i baš zato, i ljubav prema braći i sestrama, svojim bližnjima, do kraja i bez zadrške, onako kako on ljubi nas“, napomenuo je mons. Uzinić. Dodao je i kako je novorođenče povijeno u jaslama znak i jedne i druge ljubavi, jer tko ljubi Boga istovremeno ljubi i brata čovjeka.

„Ljubiti Boga više od svega i u toj ljubavi ljubiti braću i sestre! To je Božić! Tome je znak novorođenče gdje leži povijeno u jaslama! I istovremeno poziv da nam Božić ne bude samo danas, nego da nam Božić bude svaki dan u svakodnevici naših obitelji, naše crkvene i društvene zajednice ili, ako nije moguće baš svaki dan, iako je s Božićem i to postalo moguće jer vrijeme više nije 'kronos' koji nas proždire, nego je postalo 'kairos' koji nas spašava, vrijeme milosti, onda, 'kad bi barem Božić bio svaku baš svaku subotu', kako kaže glazbeni sastav Fantomi u svojoj božićnoj pjesmi 'Sretan Božić svakome', zaključio je mons. Uzinić te svima poželio sretan i blagoslovljen Božić.

Misno slavlje pjesmom su uveličali katedralni zborovi predvođeni Margit Cetinić. Tradicionalno kao uvod u polnoćku održali su mali duhovni adventski koncert.

Nikša Sentić

Popularni Članci