'

Poništen ugovor Libertasa s Belgijancima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: autobusi.org
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je pregovarački postupak javne nabave opreme za nadogradnju sustava naplate u javnom gradskom prijevozu putnika u poduzeću Libertas - Dubrovnik. Donosi Dulist.

Komisija je rješenje donijela 14. veljače, a na službenim internetskim stranicama objavila 5. ožujka ove godine, i to prema žalbi zagrebačke tvrtke PrinC d.o.o.. Tvrtka PrinC razloge za žalbu pronašla je u odluci Libertasa da, s ciljem kupnje nadogradnje naplatnog sustava, izravno ugovori posao s belgijskom tvrtkom Prodata Mobility System.
Naime, u obrazloženju odluke o izravnom ugovaranju iz Libertasa su naveli kako je belgijska tvrtka jedina sposobna odraditi taj posao, odnosno da je isključivi vlasnik autorskih prava nad sustavom kojeg žele nadograditi.

S druge strane, tvrtka PrinC u svojoj žalbi isticala je kako je u Libertasove autobuse sustav naplate ugradila tvrtka AP-Trans, a ne Prodata Mobility System (premda je Prodata u međuvremenu kupila AP-Trans) i to software i hardware na koji i tvrtka PrinC ima pravo ugradnje (isti sustav ugradili su u autobuse u slovenskom gradu Mariboru).

Također su u žalbi istaknuli kako je sporan dio ugovora po pitanju kupnje displeja, što po njima nije nadogradnja, već novi sustav, koji dosad nije postojao.
Iz Libertasa su PrinCovu tužbu ocijenili 'elementom šikane'. Smatrali su kako se PrinC koristi raznim 'makinacijama', premda nemaju mogućnost izvedbe posla. Time će, istakli su iz Libertasa, izravno utjecati na pad prihoda, jer se sustav neće stići uvesti prema planu do početka sezone.

"S obzirom da nije proveden transparentni postupak javne nabave, PrinC d.o.o. se nije mogao ni javiti u ovom postupku nabave te je tako za njega nastala potencijalna šteta koja se očituje u izmakloj dobiti koju bi ostvario ako bi u transparentnom postupku eventualno bio izabran kao odabrani ponuditelj" stoji u rješenju Komisije, koja je također odbila Libertasov prijedlog za održavanjem usmene rasprave pred Komisijom.

Izvor: dulist.hr

Popularni Članci