POLNOĆKA POD MJERAMA Uzinić: Otajstvo Božića ne može uništiti pandemija niti bilo što drugo (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Misa polnoćka u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na ovaj Badnjak počela je ranije zbog strogih epidemioloških mjera. Uz ograničen broj vjernika, blagdan rođenja Isusa Krista proslavio se mirno, a brojni vjernici su bili i ispred katedrale.

- Okolnosti u kojima smo su drugačije nego smo navikli. Božić je proslava onog trenutka u kojemu je Bog došao da bi nam bio i fizički blizu, da bi bio jedan od nas, a evo mi moramo slaviti fizički odijeljeni jedni od drugih. No, to ne treba i ne smije izazvati duhovnu udaljenost jednih od drugih. Pokušajmo se u duhu Božića duhovno približiti i doći do svih onih do kojih smo željeli doći, s kojima smo željeli biti, ali su nas okolnosti spriječile - kazao je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić dodavši kako se suosjeća s onima koji zbog epidemije neće moći biti sa svojim najbližima,

Uzinić je naznačio kako moli za sve liječnike i druge zdravstvene djelatnike koji se bore protiv pandemije koja prema njegovim riječima 'ne dozvoljava da imamo Božić kakav smo navikli'.

- Molimo i za sve druge koji su pozvani da svojom odgovornošću učine da ovo naše društvo može funkcionirati. Molimo i za sami sebe i svoju odgovornost jer smo doista prihvaćajući odricanja mogli pomoći da se dogodi svima radostan Božić. Moramo biti odgovorni kako naše neodgovorno ponašanje ne bi upropastilo nekom drugom radost Božića. Da bi doista Božić bio radostan nije važno samo ono vanjsko, kojeg ove godine nismo mogli imati kako smo navikli. To vanjsko treba biti odraz unutarnjeg, a unutarnje ne može uništiti pandemija niti bilo što drugo. To je otajstvo Božića koje se treba dogoditi nama samima i koje nas treba promijeniti i preporoditi - poručio je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

A.Č.

Popularni Članci