Podržavaju što veću procijepljenost, ali rijetki iz dubrovačkog realnog sektora žele otvoreno pričati o uvođenju covid potvrda

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Kristina Stedul Fabac/Pixsell
Nacionalni stožer civilne zaštite po uzoru na neke druge zemlje u borbi protiv pandemije zalaže se za mjere kao što su COVID potvrde.

"Covid potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostima", poručili su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite prilikom najave uvođenja covid potvrda u državnim i javnim službama što je realizirano početkom prolog tjedna. Tako je određeno kako svi zaposlenici u državnim i javnim službama, kao i građani koji se koriste njihovim uslugama i dolaze u njihove prostorije, moraju imati potvrde. Ta odluka je ipak potaknula brže cijepljenje građana, no uslijedio je i val prosvjeda kod onih koji se odbijaju cijepiti ili testirati što je uvjet za posjedovanje covid potvrde.

Oni koji se ne žele cijepiti obvezni su imati negativan test na koronavirus što plaća njihov poslodavac, to jest ta usluga je financirana iz državnog proračuna. U slučaju da se netko iz realnog sektora odluči na ovaj uvjet, sam će morati plaćati za testiranje svojih djelatnika.

Mnogi smatraju kako je primjena covid potvrda teško provediva u realnom sektoru, a poslodavci rijetko žele javno iznositi stav o tome. U Dubrovniku smo kontaktirali nekoliko poduzetnika koji su to odbili komentirati jer, kako ističu, ne žele izgubiti trenutne ili potencijalne klijente zbog svog stava o cijepljenju i testiranju.

Rijetki pak otvoreno govore o tome poput osnivača hrvatske tvrtke Orbico Branka Roglića.

Bitno je podizati osobnu odgovornost

- Zauzimam se za obavezno cijepljenje ljudi. Ako se netko ne želi cijepiti, trebao bi sam snositi i troškove svoga liječenja od COVID-19 bolesti - kazao je Roglić koji je nadodao da je u redu ako netko misli da je cijepljenje njegov slobodan izbor, no da posljedice mora snositi na svoj trošak.

Uslijedit će proširenje COVID potvrda

Na pitanje o širenju upotrebe COVID potvrda, odnosno hoće li se one odnositi i na kafiće, restorane ili trgovačke centre, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovara: 

- Razgovaramo svaki dan o tome, odluka još nije donesena. Sasvim je sigurno da će proširenje COVID potvrda uslijediti. Sigurno neki od ovih objekata i aktivnosti će biti razmatrani - rekao je.

Iz ugostiteljskog objekta Sunset Beach Dubrovnika su za Dubrovački dnevnik odgovorili kako oni kontinuirano i odgovorno provode sve mjere koje propisuje Vlada.

- Smatramo to jako bitnim u podizanju svijesti i osobne odgovornosti, ali ne planiramo uvoditi striktnije mjere u odnosu na propisane - odgovorili su na naš upit razmišljaju li o uvođenju covid propusnica za svoje djelatnike i posjetitelje ugostiteljskih objekata.

Direktor tvrtke Dubrovački zalasci sunca Marinko Benić naglasio je kako se osobno cijepio prvom prilikom te dodao kako podržava što veću procijepljenost stanovništva.

- Veća procijepljenost očito dobro utječe na dinamiku pandemije. Zakonsku obvezu cijepljenja nije dosad uvela niti jedna zemlja EU pa samo pretpostavljam da pored operativnih problema postoje ustavno-pravni rizici vezano za takvo zakonsko rješenje. U svakom slučaju smatram da je tu temu trebalo otvoriti ranije, odnosno trebalo imati relevantnu javnu raspravu početkom godine. Bez obzira na ova otvorena pitanja smatram da je Nacionalni stožer dosad odradio dobar posao, posebno kada čitam o odgovoru na pandemiju u ostalim zemljama - kazao je Benić.

I njihova tvrtka prošle godine imala je pad prihoda u odnosu na 2019. godinu 66 posto, dok ove godine očekuju manjak u odnosu na 2019. godinu u visini od 42 posto. Najveći dio ovogodišnjeg manjka, ističu oni, je zbog smanjenja evenata za preko 90 posto, dok u ostalim segmentima poslovanja očekuju prihode blizu 80 posto od prihoda iz 2019. godine.

- Mi smo odgovorili unaprjeđenjem ponude u segmentu hrane i pića. Radili smo na zadovoljstvu gostiju i dodatnim sadržajima kao što su yoga, program za djecu, vatromet, muzika i slično, a u ovom trenutku imamo izuzetnu selekciju steakova u našoj Trattoriji, a planiramo i veliku manifestaciju povodom Adventa - najavili su iz Sunset Beacha Dubrovnik.

'Mogu shvatiti one koji su uveli covid potvrde'

Vlasnik i suosnivač agencije Direct Booker Nino Dubretić za svoje djelatnike nije uveo covid potvrde.

- Mi vodimo uredski tip posla i nemamo kontakta s klijentima na osobnoj razini tako da nam uvođenje nekih posebnih mjera nije opcija. Inače imamo velike urede i odjeli su odvojeni te naši djelatnici, ako je to potrebno, mogu raditi iz doma. No, ipak mogu shvatiti one koji su se odlučili za covid potvrde jer im je važna odgovornost u poslovanju - kazao je Dubretić.

Lauc protiv potvrda

Bivši član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc na Facebooku je objavio status i između ostalog ustvrdio kako su “covid-potvrde potpuna besmislica čija je jedina svrha osigurati dodatne prihode Pfizeru i industriji testiranja”.

Lauc se obratio i Senatu Sveučilišta u Zagrebu koji raspravlja o covid potvrdama. Izrazio je uvjerenje da će članovi Senata biti “barem jednako toliko razumni kao i studenti” koje je podržao jer su pojedini odbacili prilagoditi se pravilima o covid potvrdama. Na kraju svoje objave je ustvrdio da Stožer cijepljenima daje licencu za širenje virusa.

“Nadam se i da će izraziti svoje duboko gnušanje nad ovom potpuno besmislenom i opasnom odlukom Stožera koja cijepljenim osobama daje licencu da idu uokolo i šire virus čak i u situaciji kad su dokazano zaraženi (Covid-potvrda ne prestaje vrijediti ako vam PCR-testom bude dokazana zaraza, a čak niti kad ste hospitalizirani s COVID-19)”, napisao je na kraju Gordan Lauc.

I njihova je tvrtka osjetila posljedice pandemije koronavirusa.

- Ranije nismo bili u kreditu, ali evo sad jesmo. Dobro je što je on povoljan i što smo relativno jeftino dobili taj novac. Kao tvrtka smo unaprijedili poslovanje i svaki segment preispitali. Covid nam je u nekim područjima otvorio oči što ranije nismo uvidjeli jer su sezone bile odlične - komentirao je vlasnik i suosnivač agencije Direct Booker Nino Dubretić.

Stav Udruge glas poduzetnika vezano uz širu upotrebu covid-potvrda iznijela je Branka Prišlić.

- Mi smatramo da mi nemamo pravo zaposlenike tražiti da imaju covid-potvrdu. To su odrasle osobe koje imaju pravo izbora. Nekima bi to zaista moglo utjecati na egzistenciju. Realni sektor neće ići na otkaze jer je dobrog radnika jako teško naći - pojasnila je Prišlić te napomenula kako će se Udruga Glas poduzetnika uvijek zauzimati za poduzetnike i za to da poduzetnici mogu raditi.

- Nastavit ćemo se zauzimati za to da svatko ima pravo na izbor - zaključila je glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika Branka Prišlić.

Popularni Članci