Počinje odbrojavanje do Good Food Festivala: Za sedam dana kreće slavlje gastronomije
Točno je sedam dana do početka ovogodišnjeg Good Food Festivala, dvotjednog slavlja gastronomije koji će od 6. do 19. listopada na brojnim gradskim lokacijama donositi radionice, degustacije, tematske večeri i ekskluzivne večere s renomiranim chefovima, uz festivalske doručke, slatke ponude te festivalske menije u više od šezdeset restorana u Dubrovniku i okolici.
U bogatom festivalskom programu posebno mjesto imaju večeri koje kroz autorske menije promišljaju mjesto, sezonu i namirnicu. Prva među njima je tematska večer u hotelu Kazbek, posvećena imotskoj kulinarskoj tradiciji u suvremenoj interpretaciji gostujućeg chefa Marija Bukarice, uz nastup Tedija Spalata nakon čega slijedi niz večera s poznatim chefovima: Restoran Marco Polo ugostit će Ivana Pažanina s mediteranskim jelovnikom u više sljedova, Akademis Čingrija predstavit će riblji potpis Davida Skoka s naglaskom na održivost, Restaurant & Bar Rudjer program Marija Curića fokusiran na lokalne sastojke, u Ljetnikovcu Natali večeru potpisuje Mario Mandarić, a u Bistro Revelin večeru priprema renomirani chef Marko Đurašević.
Ovogodišnji program obogaćuju brojne tematske večere: Hercegovačka večer u Verandi, u restoranu Urban & Veggie Fuzija jedne subotnje večeri, u restoranu Local tradicionalna večera ispod peke uz glazbu uživo, u restoranu Lucijan hotela The Pucić Palace Chefov stol te Sa place na pjat, a u restoranu Dubrovnik tematska večera Šapat okusa.
Vinski program obuhvaća vinokušnju u restoranu Magdalena hotela The Pucić Palace te niz partnerskih vinskih večeri u gradskim restoranima: Zuzori u suradnji s vinarijom Edivo, Orsan s vinarijom Crvik i Port 22 s vinarijom Saints Hills, dok restoran Marco Polo priprema degustacijski meni s uparivanjem vina vinarije Boškinac.
Edukativni dio festivala obuhvaća niz praktičnih radionica: kulinarsku radionicu u restoranu Local, Vinorel - slikarsku radionicu uz vino, program Udruge Deša, koja tradicionalno sudjeluje s četiri kulinarske radionice. Novost ovogdišnjeg festivala su radionice keramike, slikarske radionice te DUB pub gastro kviz. Središnji naglasak je na programu Zero waste – održiva kuhinja chefa Ante Dropuljića, koji 16. listopada u Studentskom domu praktično pokazuje kako pametnim planiranjem i potpunim iskorištavanjem namirnica smanjiti otpad u profesionalnom i kućnom kuhanju. U završnom vikendu, Dubrovačka razvojna agencija DURA organizira radionice za odrasle i djecu.
Od 9. do 12. listopada u Lazaretima se održava FOODravanje: u četvrtak, 9. listopada, nastupaju Jurica Pađen & Aerodrom, u petak, 10. listopada, Kuzma & Shaka Zulu, u subotu, 11. listopada, Alen Islamović, a u nedjelju, 12. listopada, Psihomodo Pop.
Tijekom cijelog razdoblja od 6. do 19. listopada više od šezdeset restorana u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj, Cavtatu, Konavlima i Dubrovačkom primorju nudi posebne festivalske jelovnike, a svako jutro dostupni su festivalski doručci i dnevne slatke ponude. Cjelokupnu ponudu provjerite na idućoj poveznici http://bit.ly/4n5uXBb
U Gružu se i ove godine održava sajam Samo Hrvatsko od 11. do 18. listopada, u organizaciji Udruge veterana branitelja 72. bojne vojne policije. Završnica festivala je 19. listopada na Stradunu uz tradicionalnu Dubrovačku trpezu, a sav prihod namijenjen je Udruzi Poseban prijatelj Dubrovnik.
Bogatu programsku brošuru Good Food Festivala možete preuzeti u jednom od turističkih informativnih centara ili online putem linka http://bit.ly/47Km2jZ.