POBUNA U SOLINSKOJ Stanari ogorčeni: 'Žele nam oduzeti jedini pristup vlastitoj kući, ne daju nam živjeti!' (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DD
Stanari Solinske ulice nezadovoljni su zbog novog gradilišta u njihovom susjedstvu, poviše pumpe INA-e. Zanimljivo je kako je projektom predviđeno i rušenje jedinog pristupa koji dio stanara ima svojoj kući. U prijevodu, tri obitelji uskoro uopće neće moći ući u svoju kuću, za što, naglašavaju, imaju potrebne dozvole. 

"Mi na drugi način ne možemo ući u svoje kuće, nema drugog puta. Taj pristup koristimo temeljem Ugovora o zasnivanju prava služnosti. Investitor je 2016. godine dobio građevinsku dozvolu, a ona je 2019. godine produljena bez da se to naše pravo služnosti koje imamo za jedini pristup svojoj kući uopće uzeto u obzir. Dakle, po ovom projektu mi uopće nećemo moći ući u kuću jer taj prostor neće postojati, ispod ide garaža i diže se iznad sadašnjeg djela koji koristimo za pristup kući na metar i 30, a skalina, koje sada koristimo za ući u kuću, uopće nema," kaže D.B., stanovnik ulice. 

'Netko je očito zažmirio kad je izdavao dozvolu' 

Podsjetimo, Dubrovački dnevnik prvi je pisao o novoj zgradi koja bi trebala niknuti u Solinskoj ulici, a investitor projekta je tvrtka Rivijera Dubrovnik iz Sesveta. Vlasnik tvrtke je Krešimir Karačić, a direktor je Robert Postaj koji je hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao protukandidat Božu Petrovu na izborima za predsjednika MOST-a koji su se održali 2017. godine. Postaj je izgubio od Petrova, a inače se bavi raznim savjetodavnim i projektantskim uslugama. 

"Žele nam ukinuti legalno pravo pristupa kući koje postoji u zemljišnjim knjigama. Nećemo moći ući u vlastitu kuću! Prvi dan su 'uspjeli' susjedu prekinuti opskrbu vodom, jer na tom području prolaze vodovodne cijevi, i uništiti zid, a sada žele ući i u taj dio na koji imamo pravo. Dakle, to je uknjiženo, ali je netko očito zažmirio kad je produljivao dozvolu. Zatražili smo očitovanje od nadležnih službi, no nitko se dosad nije oglasio," kazao je D.B.

Kako tvrde stanovnici ulice, nitko ih ni o čemu nije obavijestio, no ubrzo su sami otkrili o čemu se tu radi. 

"Nama nitko nije objasnio ni prikazao taj projekt. Samo su došli, počeli crtati, mi smo shvatili da više nećemo moći ući u kuću, a kad smo počeli malo istraživati, shvatili smo kako se, sukladno projektu, to neće vratiti u prvobitno stanje. Imamo pravo služnosti i prolaza, to je uknjiženo u zemljišne knjige i to bi tako trebalo i ostati," izjavio je I.Š. 

'Suđe ispada iz kredence, ne može se živjeti, raskopali su ulicu! 

Stanari navode kako su u petak na teren izašle i sanitarna i komunalna inspekcija radi nepridržavanja kućnog reda, jer se, kako kažu, 'radilo od 7 do 7'. Navode i kako im je izdato rješenje prema kojem bi do 14:00 sati trebali završiti s bučnijim radovima, no u 14:35 sati, kad je ekipa Dubrovačkog dnevnika bila na terenu, i dalje je radila teška mehanizacija. 

"U ulici se više ne može živjeti, a kamoli odspavati. Ima tu dosta djece koja se pripremaju za maturu, uče, uz ovu buku jednostavno ne mogu ništa," tvrdi stanovnica V.O. dodavši kako su stanari posebno ogročeni zbog samog stanja u koje su ne samo Solinska nego i susjedne ulice dovedene nakon početka radova na spomenutom gradilištu. 

"Cijelu Solinsku ulicu su uništili i iskopali, ali ne samo nju nego i ulice Od Gale i Vladimira Nazora. Mi smo se svi odrekli dijela svog zemljišta kako bismo imali pristupe do svojih kuća, jesmo li se toga odricali kako bi sada to netko uništavao?! Na početku ulice je velika rupa koja je svakim danom sve veća. Pikamer je bitno veći i duplo snažniji od pikamera s kojim bi smjeli raditi, a oni rade pikamerom koji je namijenjen za brdo. Proizvodi vibracije, u kući se ne može stati, trese se krevet, ispada suđe iz kredenaca," opisuje V.O. 

Tvrdi i kako radnici blokiraju ulicu, a posebno naglašava i kako skalini Solinske ulice nisu pravilno zaštićeni od gradilišta jer uslijed radova na istu ispada kamenje zbog čega to predstavlja opasnost za prolaznike. 

"Blokiraju nam ulicu kamionima, kombijima, dio susjeda nema pristup svojim parkiralištima i dvorištima. Svojevoljno stavljaju barikade po ulici kako bi njihovi kamioni i strojevi mogli prolaziti. Traže da mičemo automobile, motocikle sami miču. Bahato nam upadaju u kuću, deru se i traže vlasnika čak i ako nije naš auto," kaže stanovnica ulice. 

Inače, na mjestu sadašnjeg gradilišta bi trebalo biti izgrađeno 11 stanova i dva nova poslovna prostora. 

Popularni Članci