test

PAO DOGOVOR IZMEĐU FRANKOVIĆA I ZAKUPACA Stižu suncobrani, dodatni stolovi, zvučnici i DJ (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak sa zakupcima kućica u Gradu koji negoduju zbog, smatraju, nedovoljno zabavnih sadržaja u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala zbog čega trpe gubitke. Tako su sinoć pozvali DJ-a na Stradun nakon čega su intervenirali policajci i komunalni redari, a sankcionirana je muška osoba u dobi od 31 godine.

Kako je istaknuo, na sastanku je dogovoreno kako će se povećati broj zvučnika na Gundulićevoj poljani, Pilama i Stradunu te kako će Grad Dubrovnik organizirati dolazak DJ-a koji će upravljati cijelim sustavom, ali u okviru dozvoljenosti kako se ne bi ometalo one koji žive u blizini spomenutih lokacija. Dodao je i kako će se uz kućice na Pilama i Gundulićevoj poljani postaviti suncobrani, a na Stradunu, kao kompenzacija za izgubljeni promet, uz svaku će se kućicu postaviti dodatni stolovi.

Podsjetio je i kako se svi koncerti moraju održati uz COVID potvrdu, temeljem odluke Nacionalnog stožera.

„Vidjeli smo da je to s Dalekom obalom bio problem. Nadamo se kako ćemo skoro organizirati idući koncert pa ćemo pozvati naše sugrađane da dođu i unutar ograde,“ izjavio je.

„Ovo vrijeme je zahtjevno i stavilo je određene izazove na koje moramo odgovoriti. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da će se sve odigrati i održati u okolnostima pod kojima je to moguće, a to jest u puno manjim okvirima nego 2019. godine,“ izjavio je.

Na pitanje smiju li zakupci organizirati vlastite koncerte, odgovorio je niječno.

„Činjenica je da to mora organizirati Grad kao krovni organizator u okviru epidemioloških mjera. Kad se dogodi samovolja, to rezultira sankcijama, prvo državnih, a ona i lokalnih tijela. Onda bi svatko od nas svaki dan mogao puštati glazbu na Stradunu i high life,“ izjavio je dodavši kako neće biti samoorganiziranosti.

„Ljudi su se javili na natječaj, poznati su bili svi uvjeti, glazbu pušta Grad Dubrovnik i dosad se nitko nije bunio,“ izjavio je Franković.

Podsjetio je kako je Sabor jučer izglasao Zakon o zaštiti pučanstva koji predviđa kazne, a upitan o visini kazne za sinoćnji događaj, šef komunalnog redarstva Miho Šutalo je istaknuo kako je predviđena kazna od strane komunalaca dvije tisuće kuna. Šutalo je kazao kako neće biti toleriranja samoinicijativnih koncerata od strane zakupaca. 

Upitan o tome kako je prošao sastanak, Franković je odgovorio kako je sve prošlo korektno i kako su zakupci čak su i pljeskali na kraju.

„Moj cilj nije nikome komplicirati život, ali je moja dužnost da radimo sve sukladno zakonu i pravilima koji su na snazi. Jesam li sretan s njima? Nisam. Poštujem li ih? Poštujem,“ izjavio je.

Zakupci su komentirali i to kako tijekom trajanja Festivala nije došao na Stradun.

„S jedne strane sam političar, dužnosnik, gradonačelnik, s druge obiteljski čovjek. Imam svoju obitelj i s njima se družim, ali ja sam u manjini. Među moje tri sinjorine, one su to koje odlučuju, a ja samo slušam,“ izjavio je Franković dodavši kako nije realno očekivati program kakav je bio prije pandemije.

„Ne mogu pobjeći od Zimskog festivala 2019. ili 2018., ili dočeka Nove godine s Dinom Merlinom kad se u Gradu okupio povijesni broj ljudi, slično kao na Dočeku 2000. godine. Sigurno nisam zadovoljan ovime što imamo u okviru ovih pandemijskih vremena, ali to je ono što možemo imati. Moramo biti svjesni brojnih ograničenja koja postoje svugdje. Mnogi se žale kako Advent u Zagrebu nije ono što je bio. Nije, istina je, bio sam u Zagrebu i vidio sam da nije,“ kazao je Franković, a potom spomenuo i Thompsona.

"Teška su vremena, nadajmo se da će nam iduća godina donijeti puno zdravlja pa ćemo moći normalno vratiti i Thompsona na Stradun,“ izjavio je kroz smijeh Franković.

Franković je upitan smatra li kako je Dubrovački zimski festival zaista jedan od najboljih u Europi.

„Mislim da se svi gradovi trude na svoj način, a da su građani pretjerano zadovoljni sa svime time, nisu. To nam je jasno. Druga opcija je bila uopće ništa ne oganizirati. Da nije bilo kiše, ovih mjesec dana bi se stvorila ugodnija atmosfera. Do Božića ne bi trebala biti kiša, vjerujem da će u Gradu biti ljudi,“ izjavio je.

Odgovorio je i na prozivke oko toga da je Grinch.  

„Ja sam čovjek koji radi sukladno zakonu. Mogu biti populist poput nekih mojih kolega, ali pri donošenju odluka, uvijek promišljam o ljudima koji rade u bolnici koji rade i leže na COVID odjelu, koji leže na respiratorima. Ako zbog toga moram biti Grinch, neka budem Grinch i tisuću puta, to mi je nebitno. Nebitno mi je ako će to pa i jednu osobu spasiti od respiratora,“ zaključio je Franković.

Ivona Butjer Mratinović, Aida Čakić 

Popularni Članci