'Pakiranje podvala od članova Orkestra trajalo je predugo!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pero Šiša, bivši ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra održao je u ponedjeljak u hotelu Adria tiskovnu konferenciju na kojoj je javnosti objasnio „svoju istinu o svemu“ odnosno o njegovom prestanku radnog odnosa kojeg smatra nezakonitim.

Prethodnik Damira Milata uvodno je iznio svoju frustraciju nastalom situacijom koja ga je natjerala da se javnosti obrati na ovakav način. Kaže: „Orkestru ne želim ništa loše. Naprotiv, želim im da postanu svjetski brand, no ova umjetnost podvala traje predugo.“ Ono što Šiša zamjera nadležnima je način na koji je prije dva dana, kako kaže „izbačen na ulicu“. Pokrenuo je tri sudska procesa kojima želi dokazati što je točno pošlo po zlu.

„Pakiranje podvala od strane nekoliko članova Orkestra traje dugo godina i dosad sam to trpio i s time se dosta dobro nosio. Linčovan sam kad sam htio u Orkestar uvesti red, rad i disciplinu“, žali se Šiša te nastavlja kako mu sad jedino preostaje da sudom zaštiti sebe i svoju egzistenciju. „Ne želim biti drugačiji od ostalih koji svakodnevno gube posao“, više je puta naglasio bivši ravnatelj DSO-a. „Ovo je samo reakcija na progon uz ismijavanje.“

Konkretno, ono što se dogodilo Peru Šiši je prestanak radnog odnosa uz izliku da za njega nema mjesta u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Međutim, on tvrdi kako je u samom procesu došlo do niza nelogičnosti. „Cilj režisera, pojedinaca iz DSO u sprezi sa lokalnom politikom Grada Dubrovnika je bio ne izglasati Šišu“, dodaje trenutno nezaposleni glazbenik. Ono što zamjera nadležnima je što se samo izbacivanje dogodilo bez formulacije.

Šiša navodi kako je njegov ravnateljski ugovor istekao 18. studenog nakon čega je nastavio raditi u DSO-u jer mu nitko niti iz Grada niti iz Orkestra nije rekao niti ga pismeno obavijestio da više ne treba dolaziti odnosno da više nije potreban. „Ja sam bio na razgovorima i rečeno mi je da se odmorim pa da ću biti pozvan i da će mi onda radno mjesto biti točno utvrđeno.“ Šiša spominje kako je nakon toga osjetio da se nešto događa te je nadležne upitao o plaći. Nakon potvrde da će plaću dobiti, nije mu dan papir kojim bi se odredilo što točno radi jer su, kako kaže, „odgovorni razmišljali što će napraviti.“

Nakon toga, bivši ravnatelj načuo je kako je višak u Orkestru te kako bi mogao poremetiti planove novog vodstva stoga je poslan na odmor. „Došlo je vrijeme za plaću za prosinac 2012. i potpisao sam platnu listu za prvu violinu te ponovno upitao što je s papirom da sam zaposlen no odgovora još nije bilo.“ Tvrdi također kako je upoznat sa Zakonom o radu zbog česte suradnje s odvjetničkim timom u Zagrebu koji ga je i uputio na nepravilnosti. „Da sam 19. studenog dobio papir s točnim rješenjem odnosno tvrdnjom da više nisam potreban, ove tiskovne konferencije ne bi bilo“, rekao je Šiša te nadodao da „ako radnik ne dobije pisanu obavijest ili pisani ugovor o radu, smatra se da je nastavio raditi na neodređeno vrijeme i nema tog zakona u Republici Hrvatskoj koji to može rušiti.“

Ono što šokira u čitavoj situaciji je plaća za siječanj koja je Šiši iznosila 11 710 kuna što je zapravo iznos za ravnatelja. „Tek tada je nastao šok i tek tada sam shvatio što mi se sprema“, oprezno je izjavio Šiša. Kako su mu u uredima DSO dali neodređene odgovore o njegovoj budućnosti, odlučio je pričekati kraj slobodnih dana odnosno 19. veljače. U međuvremenu mu je na kućnu adresu stigla odluka o prestanku radnog odnosa s datumom 20. veljače. „Vjerojatno se mene htjelo na neki način podmititi visokom plaćom, a onda upakirat sa slobodnim danima. Ovo je kršenje zakona!“ naglasio je Šiša.

Zbog sumnjivog slijeda događaja Šiša je odlučio započeti tri sudska procesa kako bi postigao željene rezultate. Naime, tužbe su usmjerene redom na Upravni sud Republike Hrvatske zbog pogreške kod izbora ravnatelja, na Grad Dubrovnik zbog toga što je Šiša nastavio raditi i primati plaću a da mu status nije definiran, te na Dubrovački simfonijski orkestar jer je bez osnovanih pravnih normi s njime prekinut radni odnos. „Ako je tijekom mojih osam godina menadžerstva bilo prijevara i laži, evo vam sad istine!“ rekao je Šiša, vidno revoltiran razvojem situacije.

Bivši ravnatelj iskoristio je priliku i osvrnuo se i na kontroverzna dugovanja Orkestra koja je na kolegiju ravnatelja ustanova u kulturi spomenuo novi ravnatelj. „Famoznom se minusu pristupilo uz niz podvala koje su dodane imenu Pera Šiše. To je išlo paralelno s pripremama mog nogiranja odnosno podatak da je ustanova 100 tisuća kuna u minusu s porukom da sam ja novce stavio u džep. Primopredaja lijepo kaže s danom 22. siječnja da su sredstva na žiro računu ustanove u iznosu 427 tisuća kuna. To nije mali novac. S ovim demantiram sve priče o fiktivnim minusima“, ustvrdio je Šiša te prisutnima dao dokumentaciju na uvid s daljnjim objašnjenjem o izrazito uspješnom poslovanju DSO-a tijekom njegovog ravnanja. 

Popularni Članci