'E NEĆETE OVAKO' Franković izvadio metar i izmjerio širinu ceste kod Tolićevog gradilišta

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: A.Č., Lucija Komaić
Pri obilasku radova na kolektoru oborinske odvodnje u Kardinala Stepinca gradonačelnik Mato Franković pitao je nazočne radnike metar te je izmjerio širinu ceste od kuća u izgradnji privatnih investitora do druge strane ceste.

Radi se o zgradama koje grade bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić i Iris Valentić, kćer od Srećka Žuneca i supruga sina od bivšeg premijera Nikice Valentića.

Zemljište je to na potezu od ulice Kardinala Stepinca, pokraj Hotela More, do vrha Babinog kuka i tvrđave. Gradnja se odvija na dvije parcele, a dakle Roko Tolić i Iris Žunec imaju po četvrtinu zemljišta, dok su ostali vlasnici Ivan i Nikola Sršen, koji su također vlasnici četvrtine zemljišta.  Tolić i Žunec grade na donjem dijelu obuhvata, uz Kardinala Stepinca, a Sršen poviše, prema Tvrđavi.

Nakon što je izmjerio širinu ceste, Franković je rekao kako je "ovo primjer kako to ne treba biti".

- Jasno je da tu treba biti šest metara. A ja sam izmjerio pet i pol metara. Ovdje se radi o grubom kršenju pravila Grada Dubrovnika i svojatanju javnog dobra. Namjerno sam mjerio da vidite svi što ljudi rade. Nekima su puna usta javnog interesa, a vidimo ovako da prevlada želja za osobnim stjecanjem javne imovine. - rekao je Franković, kazavši i kako je ovo uz "primjer zgrade na Gimanu eklatantan primjer šake u oko".

- To ne smijemo dopuštati. Sad mi je žao da cijeli Dubrovnik nije ušao u "buffer zonu", puno toga bi bilo drugačije. GUP je omogućio da se rade ove zgrade, ali tu nije kraj. GUP omogućuje da one idu sve skoro do Neptuna. - dodao je.

Istaknuo je pozitivnim primjer kuće "sugrađanina i bivšeg reprezentativca BiH Emira Spahića" koja se nalazi do Tolićevog zdanja.

- Vidimo da je on napravio primjerenu građevinu. Povukao se unutra, a za razliku od obližnje zgrade koja je dva metra izišla vanka. Malo vam je bilo pa ste morali uzeti 50 centimetara gradu Dubrovniku. E, nećete! Grad će to vratiti. Neka budu sretni da nam ne padne napamet tu izgraditi zid pa da ne mogu ući u garažu. Ovakvo nešto se ne može tolerirati. - zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Popularni Članci