Ovako je protekla proslava sv. Petra na Boninovu, uz mnoštvo vjernika (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Blagdan sv. Petra u četvrtak, 29. lipnja svečano je proslavljen u istoimenoj župi na Boninovu kojoj je ovaj svetac nebeski zaštitnik. Svečano večernje koncelebrirano misno slavlje predvodio je don Ivica Pervan, župnik župe Svetoga Spasa u Mokošici, kanonik Stolnog kaptola i kancelar Dubrovačke biskupije.

U propovijedi je kancelar Pervan govorio o značaju sv. Petra i sv. Pavla za kršćansku zajednicu i njihovom svjedočanstvu za Krista. Skrenuo je pozornost na misno čitanje u kojem sv. Petar, nakon izlaska iz zatvora, tek naknadno shvaća da je s njim bio anđeo Božji. Sv. Pavao je nakon svih nevolja koje je prolazio navješćujući Evanđelje, kad ga je hvatala malodušnost i umor, spoznao da on to ne čini svojim snagama nego kroz njega djeluje Božja milost. Evanđeoski tekst potiče vjernike na promišljanje tko je za njih Isus Krist.

Rekavši kako je ova vjernička zajednica kroz godine dosta slušala o životu sv. Petra i sv. Pavla, propovjednik je naglasio kako su njihove osobe postale simbolom kršćanstva i navještaja nove Božje vijesti i istine, Radosne vijesti za život vječni.

I Petar i Pavao su instrumenti Božje vijesti čovječanstvu, preko njih je u povijesnom smislu Isus došao i u Europu, došao i do nas, kazao je kancelar te se zapitao i hoće li u modernom društvu biti mjesta za Krista i ubuduće. Naveo je neke primjere koji pokazuju upravo neprihvaćanje Krista u sekulariziranom društvu kao i poticaje pape Ivana Pavla II. da se svećenici, redovnici i redovnice ne srame nositi svoju svećeničku uniformu te i tako svjedočiti Krista u današnjem društvu. „Papa nas je pozvao da se ne sramimo pred ovim svijetom, gladnim i žednim Božjega, posvjedočiti tko smo i što smo“, kazao je propovjednik. Sv. Petar i sv. Pavao se nisu bojali svjedočiti svoju vjeru. „Vjera nije nešto što se širi kao reklame, kao roba. Vjera je širenje radosti, radosti vjerovanja i radosti života. Vjera ili daje smisao življenju ili nije božanska vjera.“

Kancelar je potaknuo vjernike da budu radosni vjernici. „Nema ništa tužnije nego vidjeti tužnoga svećenika, redovnika, redovnicu. Isto tako nema ništa tužnije nego vidjeti tužnoga muža ili suprugu. Mi vjernici trebamo biti radosni, a taj osmijeh treba biti odraz vjerničkog srca i duše“.

Župnik don Ante Burić na kraju je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u proslavi zaštitnika župe kao i svećenicima koji su se pridružili slavlju te samom predvoditelju Pervanu koji je bio župnik ove župe i dobro poznaje župnu zajednicu. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Marinele Žuro. 

Ususret blagdanu u župi je priređena trodnevna duhovna priprava koju je predvodio župnik Burić. Svake večeri nakon mise održani su koncerti zborova koji postoje u ovoj župi: dječjeg zbora, zbora mladih i župnog zbora. Večer uoči blagdana molila se i svečana Večernja, a svake večeri bila su neizostavna i neformalna druženja župljana na prostoru ispred crkve.

Angelina Tadić

Popularni Članci