Otvoreni Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Devete Dane kršćanske kulture u Dubrovniku u subotu, 5. travnja u podne u prostorijama Hrvatske matice iseljenika otvorio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Biskup Uzinić je napomenuo kako ove godine DKK u Splitu obilježavaju jubilarnu 10. godinu, a u Dubrovniku devetu, te pročitao ulomak iz apostolske pobudnice pape Franje „Evangelii gaudium“ u kojoj Papa govori koliko je važno da se evanđelje inkulturira jer ono tako postaje stil života. Tako omogućuje onima kojima je ono postalo kultura da lakše odole izazovima vremena u kojem žive, rekao je biskup Uzinić i nastavio: 'Danima kršćanske kulture u Dubrovniku mi svjedočimo da smo kao grad, biskupija, narod inkulturirali evanđelje, da je ono postalo dio našeg osobnog izričaja te kao takvo prepoznatljiv stil života kojim živimo i tako odolijevamo izazovima vremena. Na taj način kroz kulturu postajemo oni koji evangeliziraju druge.'

Uz otvorenje Dana, otvorena je i izložba Ljiljane Knez „Put suza“ koja predstavlja njezino viđenje Isusovog križnog puta, a sudionike tog puta obukla je u narodnu nošnju iz Primorja.

Slikarica Knez, zahvalivši organizatorima, nazočnima na izložbi darovala je maslinove grančice, simbol čovjekove opstojnosti, promišljanja i brige za druge ljude koje nose poruku mira i blagoslova, kako je kazala, a uz svaku grančicu napisala je prigodnu poticajnu misao.

U ime Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku u čijim prostorima je otvorena prva izložba manifestacije voditeljica galerije Maja Mozara je istaknula kako ova Matica njeguje ne samo veze domovine i iseljeništva nego i nacionalno blago kako u domovini tako i izvan nje.

Koordinator dubrovačke manifestacije Marinko Marić zahvalio je svima na dolasku i pozvao ih da nastave pratiti bogati program Dana koje organiziraju Dubrovačka biskupija i Nakladna kuća „Verbum“, a koji se ove godine u Dubrovniku odvijaju u ozračju Susreta hrvatske katoličke mladeži.

Izložba će biti otvorena do 15. travnja, a potom će petnaest postaja križnog puta biti premješteno u župu sv. Jurja na Osojniku kao dar autorice ovoj župi.

Popularni Članci