TVRĐAVA IMPERIJAL Fotografije koje svjedoče razaranju, stradanju i prljavom osvajačkom ratu u Hrvatskoj (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Izložba 'Zoran Filipović 1991.', autora Zorana Filipovića, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera bit će otvorena je u tvrđavi Imperijal na Srđu povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Izložba je realizirana kao četvrta tematska izložba u sklopu muzejskog projekta "Hrvatska ratna fotografija", koji je Muzej Domovinskog rata pokrenuo 2013. godine. Sadržaj ove izložbe čine od autora odabrane fotografije koje su nastale tijekom 1991. godine, kad je on neumorno obilazio sve najteže hrvatske bojišnice. 

- Kada smo bili na terenskom radu u Slobodnoj Dalmaciji susreli smo se prvi put s fantastičnim fotografijama Zorana Filipovića i tada smo odlučili doći do njega i napraviti suradnju. Drago nam je da smo uspjeli u Dubrovnik dovesti čovjeka koji je '91. postao prepoznat u međunarodnim krugovima po emocijama i hrabrosti, a on je uspio prenostiti istinu o prljavom i osvajačkom ratu koji se tada vodio u Hrvatskoj - kazala je v.d. ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk.

Izložene fotografije Filipović je složio kronološki i tematski prema vremenu i mjestu nastanka, što gledateljima omogućava cjelovitiji uvid i razumijevanje hrvatske ratne stvarnosti 1991. godine.

Prkoseći agresoru, Zoran Filipović se 1991. godine u dva navrata uspio probiti u potpuno okruženi Dubrovnik. U vremenu njegovog prvog boravka, od 22. listopada do 1. studenoga 1991., Grad i njegovi branitelji trpe dotad najžešće napade agresora. Branitelji su primorani napustiti Župu dubrovačku i Brgat, a neprijatelj izbija na same prilaze Gradu. Svojom kamerom svjedočio je o razaranju zaštićene povijesne jezgre, stradanju stanovnika, pogibiji Miljenka Bratoša, tvorca obrane Dubrovnika, ultimatumu tzv. JNA u kome traži predaju Grada, te dolasku Konvoja "Libertas".

Prigodom njegovog drugog dolaska u Dubrovnik, 20. studenoga 1991., mogao je samo zabilježiti strašne posljedice najdužeg i najrazornijeg napada na uže gradsko područje: uništene kulturne spomenike, hotele, izgorjele i potopljene brodove ili djelovanje predstavnika UNICEF-a Staffana de Misture i francuskog ministra Bernarda Kouchnera u Gradu.

Samo manji broj odabranih potresnih fotografija Zorana Filipovića o stradanju Dubrovnika, koje su putem medija stigle do najšire svjetske javnosti, mogao je biti uvršten u izložbu „1991.“.

Izložba će biti otvorena do 15. rujna.

Popularni Članci