Otvoren Tjedan cjeloživotnog učenja: 'Obrazovanje odraslih mora biti na vrlo visokoj razini, dostupno i fleksibilno'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nacionalna obrazovna kampanja, 17. Tjedan cjeloživotnog učenja, koju organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, krenula je danas iz Dubrovnika. Na svečanosti otvorenja, u prostorima Studentskoga centra Dubrovnik, govorio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo važnost obrazovanja u svim životnim fazama.

''Motivacija je ključna u procesu cjeloživotnog obrazovanja jer se često susrećemo s predrasudama da se možemo obrazovati samo u određenoj dobi. Međutim, ovaj projekt pokazuje upravo suprotno, da za učenje nikad nije kasno i da novim znanjem otvaramo vrata za neke nove prilike, nova iskustva, a možda u budućnosti i nove poslovne izazove'', kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković.

Manifestaciju je otvorio ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin koji je istaknuo kako obrazovanje odraslih mora biti na vrlo visokoj razini, dostupno i fleksibilno, s obzirom da se nalazimo u izazovnom vremenu u kojem tržište rada zahtjeva stalno učenje i osposobljavanje za nove vještine.

Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, napomenuo je kako se ova nacionalna kampanja na području čitave Hrvatske provodi kroz niz različitih institucija, preko 500 ih na godišnjoj razini sudjeluje u ovoj aktivnosti, između 800 i 1000 različitih događanja se organizira tih tjedan dana, od pohađanja besplatnih programa obrazovanja do svega onoga što može donijeti korist svima koji se uključe u ovu aktivnost.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja građani imaju priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima, a brojne obrazovne ustanove i ove će godine potencijalnim polaznicima predstaviti mogućnosti obrazovanja koje nude, posebice jer je sve veća mogućnost besplatnog obrazovanja putem vaučera za odrasle osobe za digitalne i zelene vještine.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Na svečanosti u Dubrovnku obratili su se i zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo te Marko Žmirak, predsjednik Centra za karijere mladih Dubrovnik, koji je suorganizator događanja.

Popularni Članci