'

U Libertas stigla tri nova prigradska autobusa, iduće godine ide natječaj za električne

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petra Srebrović, Toni Banović
Libertas je danas predstavio tri midi prigradska autobusa marke OTOKAR, financiranih putem fondova Europske unije. Ovi autobusi će biti korišteni na linijama grad i prigradsko naselja.

Tri midi prigradska autobusa namijenjena su prigradskom prijevozu, opremljeni su E6 motorima, kapaciteta nešto manjeg od 50 putnika. Ukupna vrijednost dostavljenih autobusa 2.644,800,00 kuna uvećano za PDV, a vrijednost svih 18 autobusa nabavljenih u ovom ciklusu je 30.960.540,00 kuna uvećano za PDV.

Gradonačelnik Franković je kazao kako se danas završava drugi ciklus vezan za nabavu autobusa putem EU fondova.

- U ovom ciklusu smo nabavili ukupno 28 autobusa iz EU fondova. Libertas se priprema za novo financijsko-operativno razdoblje u kojem će nam biti omogućena nabavka i električnih autobusa. Napravljene su sve potrebne studije i spremi smo za to. Nabavkom svih ovih autobusa smanjena je starost voznog parka, ona je sad sedam i pol godina i možemo reći kako smo zadovoljni da nam je vozni park sve noviji. To je posebno važno jer znači da su operativni troškovi sve manji. Vjerujem kako će i kroz budući natječaj, kad nabavimo električne autobuse, vozni park biti još mlađi te ćemo dostići održivost po pitanju izmjene autobusa - kazao je Franković.

Novi autobusi, marke Otokar, su prvi takvi na dubrovačkim prometnicama, a prevozit će putnike na linijama Osojnik, Bosanka, Šipan i Postranje u Župi dubrovačkoj.

Direktor društva Libertas Dubrovnik d.o.o. Franko Mekišić istaknuo je kako je Libertas ukupno povukao 50 milijuna kuna europskih sredstava za nabavku autobusa.  Mekišić je najavio kako će iduće godine biti raspisan natječaj za električne autobuse.

Predstavnik dobavljača autobusa Zvonko Gabud iz tvrtke Auto Hrvatska istaknuo je kako po prvi put Libertasu isporučuju autobuse marke Otokar.

- Njihovi motori zadovoljavaju najstrože ekološke standarde, a ujedno su prilagođeni osobama sa slabijom pokretljivošću. Prometuju po brojnim hrvatskim i europskim gradovima i siguran sam kako će i ovdje jako dobro poslužiti - kazao je Gabud zahvalivši se Libertasu na suradnji.

Na pitanje novinarke Dubrovačke televizije kako posluje Libertas, gradonačelnik je odgovorio da će financijsko stanje u konačnici biti u minusu. Dodao je kako je više razloga za to.

- Glavno je povećanje broja linija koje smo morali uvesti jer su one ugovorene koncesijama. Povećanje cijena goriva je jedan od faktora kao i poskupljenje brojnih materijala. Zbog svega toga Libertas će zabilježiti puno veći minus, no vjerujem kako je budućnost svijetla. Uspostavom novog prometnog režima puno toga će pasti na leđa Libertasa i mislim da tad može izaći iz financijskih problema. I električni autobusi su nam nada jer su oni znatno jeftiniji - poručio je Franković.

Popularni Članci