OTKRIVAMO KOLIKO MILIJUNA IMA NA RAČUNU DPDS-a Orliću, gdje su pare!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija
Novaca bi na računu trebalo biti znatno više

Od ulaznica na zidine, koje je u prošloj godini posjetilo 865 tisuća ljudi, zaradilo se oko 65 milijuna kuna. No, prema pouzdanim informacijama Dubrovačkog dnevnika, na računu Društva prijatelja dubrovačke starine samo je 2,7 milijuna kuna. Gdje je ostatak novca?

Naime, prema Ugovoru između Društva i Grada Dubrovnika, zarada od zidina, dijeli se pola-pola što znači da bi Društvo, u ovom trenutku na računu trebalo imati minimalno tridesetak milijuna kuna. No, oni imaju samo 2,7, a taj im novac služi za tekuće obaveze, odnosno režije, plaće, doprinose...

Taj su novac ostavili da se pokriju do trenutka izglasavanja novog Zakona o zidinama koji bi se u Saboru opet trebao naći sljedećeg tjedna, jer ne znaju hoće li ga saborski zastupnici izglasat ili ne. Dio novca koji nedostaje na računu izvučen je za obnovu stonskih zidina i tvrđave Kaštio, o čemu smo već pisali, a što je presedan u Hrvatskoj, jer se novcem jedne lokalne samouprave financira druga. Društvo to radi, jer ako ostane bez dubrovačkih zidina, na ovaj način stvara podlogu za nove prihode u Stonu. Ova radnja vjerojatno je legalna, ali je pitanje je li moralna.

Investicija koja je nedavno započela u Stonu vrijedna je 17 milijuna kuna, a pitanje je li to jedini novac izvučen s računa Društva, jer je u tijeku priprema projekta obnove stonskih zidina koji će se aplicirati za EU fondove, koji prema riječima načelnika Stona Verana Antunice, vrijedi vrtoglavih 50 milijuna eura.

Pravo pitanje je, međutim, koliko bi novca na računa Društva zaista trebalo biti. Naime, sami kažu da godišnje prosječno na obnovu spomenika ode oko 15 milijuna kuna. Samo od dubrovačkih zidina, prošle su godine zaradili tridesetak milijuna kuna, pretprošle 25 milijuna kuna, a godinu dana prije dvadesetak milijuna kuna. Dio im ode na plaće, poreze i tekuće troškove, no zarada od dubrovačkih zidina nije jedina, jer se uprihodi i od onih u Stonu, te Sokol kule, a činjenica je da ni oni sami ne sudjeluju u svim troškovima oko obnove starina. Tako je sad, primjerice, Ministarstvo turizma osiguralo sredstva za pisanje tog EU projekta.

Kada sve to zbrojimo i oduzmemo, ispada da bi u ovom trenutku na računu trebala biti pozamašna svota koje, međutim, nema. Predsjednik Društva Denis Orlić, i njegov tajnik Niko Kapetanić ne razgovaraju s nama, pa od njih ne možemo ništa doznati.

Možda nešto više sazna revizija i porezna uprava koje je gradonačelnik Andro Vlahušić pozvao da se pozabave s računima Društva prijatelja dubrovačke starine. 

Popularni Članci