OPORBENJACI O SUMRATINU Vlahušić kaže da je komunikacija neprimjerena, Bogdanović tvrdi da tu nešto smrdi

Autor: Vedran Salvia
Dubrovački gradski vijećnici dobili su pismo tvrtke Consultants, odnosno njenog direktora Marko Balija vezano uz izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju Hotela Sumratin. Pokrenulo je to aferu u dubrovačkom javnom prostoru koja se tiče navedenom projekta. Tako je počela „afera Sumratin“.

Franković je tako održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako je "investitor prijetio zamjenici gradonačelnika Orlandi Tokić zbog toga što nije dobio zeleno svjetlo za projekt izgradnje hotela Sumratin", a Balija je kazao kako nije nikome prijetio te kako upravna tijela Grada krše zakon.

Odlučili smo pitati upravo istaknute oporbene vijećnike Jadrana Barača (SDP), Marinu Vučković Matić (HNS) Vida Bogdanovića (HSS) što misle o ovom slučaju te je li se na njih vršio pritisak. Pitali smo i bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je uostalom u više navrata dosad najavio kandidaturu na idućim lokalnim izborima. 

Recimo za početak da nam je Raguž rekao samo kako nema komentara.

VLAHUŠIĆ: "MOJ" GUP JE SMANJIO KOEFICIJENT IZGRAĐENOSTI

Andro Vlahušić je kazao kako "neovisno o Sumratinu može se raditi samo sukladno odredbama GUP-a".

- Interes Grada Dubrovnika je ono što sto stoji u GUP-u. Tu je interes bio izgradnja teniskog centra, jednog od najmodernijih u Europi. I taj obnovljeni Sumratin bi tu s teniskim centrom činio jedinstvenu površinu. Trebalo je naći zajednički interes oko toga i sve staviti pred gradske vijećnike. Nema druge. - govori Vlahušić.

Vedran Salvia

- Napravi se javni projekt, ljudi ga vide u 3D modelu i neka se pokrene javna rasprava. A sad samo imamo prepucavanje između gradonačelnika i investitora. Ne poznajem problematiku pa ne mogu više reći, ne poznaju je niti oni u gradskoj vijećnici, ali ono što je jasno je to da je komunikacija neprimjerena. - naveo je Vlahušić.

Odgovorio je na tvrdnje pojedinih političkih oponenata kako je "njegov GUP za to zaslužan".

- Da ponovim kao papagaj - GUP kojeg smo donijeli u mom mandatu je donio to da od Belvedera do Kantafiga nijedna čestica zemlje nije pretvorena u građevinsku. Uz to, smanjio se koeficijent izgrađenosti za 40 posto. Usvojeno je samo desetak od 600 zahtjeva za  prenamjenu zelene površine. Jedini koji se koristio tim GUP-om je predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica čija je obitelj prodala zemljište u Štikovici za 270 tisuća eura. To zemljište je pretvoreno u građevinsko. - zaključio je Vlahušić.

BARAČ: GRAD MORA POSTUPATI PO ZAKONU

Barač kaže da ovdje ima puno problema.

- Što se tiče činjenice da smo mi gradski vijećnici dobili pismo investitora, treba naglasiti da nismo nadležni u izdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola. Ali i još uvijek nismo u situaciji odlučivati o rečenoj parceli koja je u vlasništvu Grada. Ako vrijednost parcele ne prelazi milijun kuna, gradonačelnik može i samostalno tom nekretninom raspolagati. Ovdje je bitno napomenut ukoliko spomenuta parcela, u sastavu lokacijske dozvole, ne prelazi 20 posto površine planirane građevne čestice onda se ta parcela investitoru ustupa neposrednom pogodbom tj. bez javnog natječaja. Što je suprotno gradonačelnikovim tvrdnjama. - kazao je Barač.

Nikša Klečak

- Mi također ne znamo ima li ta parcela, ili dio parcele, koja je u sastavu lokacijske dozvole značaj javnog interesa poput nogostupa, prolaza, zelene površine, itd.. To je ono što javnost treba znati, kažem to kako bi rasvijetlili ulogu vijećnika u cijeloj priči. Gradski vijećnici nemaju nikakvu nadležnost u odnosu na ovaj spor. Dakle, ne bih rekao da se radi o formalnom pritisku na gradske vijećnike, nego kao pokušaj informiranja vijećnika i javnosti o nefunkcioniranju nadležnih gradskih tijela . - objasnio je Barač.

- Grad mora postupati po zakonu, ukoliko investitor nije udovoljio svim zakonskim uvjetima, zahtjev se odbija. U suprotnom se usvaja. Stvari su jednostavne. Zato mi se čini da se preko leđa ove parcele "prebijaju" neke druge stvari između gradonačelnika i investitora. - naveo je on.

VUČKOVIĆ MATIĆ: FRANKOVIĆ I BALIJA KAO DA SU U REALITY SHOW EMISIJI

Gradska vijećnica HNS-a Marina Vučković Matić kaže kako je "šutnja administracije kad je u pitanju ova gradska uprava definitivno problem", naglasivši kako se "time trebaju pozabaviti nadležne institucije".

- Ono što spada u sferu djelovanja Gradskog vijeća i nas vijećnika su problemi Grada i građana. Od prvih dana svog političkog angažmana podržavam i potičem sve koji imaju bilo kakav problem da se obrate, kako bi te probleme mogla iznijeti na vijeću, pa s te strane razumijem pisma koja je poslao gospodin Balija. I smatram da se na ista trebalo odgovoriti na idućoj sjednici Gradskog vijeća, s obzirom da su iznesene ozbiljne optužbe. - rekla je ona.

Nikša Klečak

- Iskreno govoreći, gledajući reakciju gradonačelnika na konferenciji za medije osjećala sam se kao da gledam neki "reality show" u kojem su on i gospodin Balija glavne uloge, ali kad su već nas involvirali u vidu međusobnih optužbi, očekujem kvalitetnu raspravu i na samoj sjednici. - navela je.

- Kako sam do sada više puta naglašavala - kao legalist moram čuti i drugu stranu priče oko ovog slučaja da bi donijela konkretan sud, ali za to je potrebno da nam gradonačelnik dostavi relevantne dokumente. Stoga očekujem kako će gradonačelnik Franković na sljedećoj sjednici uvrstiti posebnu točku posvećenu ovoj problematici i nama vijećnicima dostaviti sve tražene dokumente. Također smatram kako bi bilo nužno i na samom vijeću predložiti na koji način olakšati građanima i investitorima put kroz labirinte administracije. - zaključila je Vučković Matić.

BOGDANOVIĆ: I JA SNOSIM DIO KRIVICE

Vijećnik HSS-a Vido Bogdanović kaže kako ne zna pojedinosti.

- Imam osjećaj da dio činjenica ostaje skriven i teško je donijeti neki sud. Činjenica jest da je neuobičajeno da investitor vodi ovakvu kampanju, ali za pretpostaviti je da za to ima utemeljene razloge. Neuobičajeno je i da toliko traje cijeli postupak. Ako investitor svojim projektom ne zadovoljava uvjete sukladno zakonu i prostornim planovima onda se zahtjev odbije. - kaže Bogdanović.

vido

- Što bi narod rekao, nešto smrdi. Jedino u što sam potpuno siguran je da veliki dio krivice snosim ja budući da 2001. zbog miniranja od strane HDZ-a nismo donijeli Prostorni plan, a svojom neodlučnošću sam sudjelovao u postavljanju Dubravke Šuice za gradonačelnicu. Onda je krenula papirologijom potpomognuta prostorna devastacija Dubrovnika. Onda su uslijedile promjene prostornih planova 2005., pa kasnije izmjene i dopune... Svi ti dionici koji su uništili prostorno grad imaju ime i prezime. Očekujem od vas novinara da pobrojite što je tko i kako upropastio Grad. - zaključio je Bogdanović.

Popularni Članci