OPORBA TRAŽI OSTAVKU VILME KOSOVIĆ Županija neće kupiti dvije petine zemljišta u obuhvatu Vile Rašica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Oporbeni županijski vijećnici na izvanrednoj konferenciji za novinare zatražili su ostavku predsjednice Županijske skupštine Vilme Kosović.

Klubovi vijećnika SDP-a i Mosta smatraju kako se nije pošitvala procedura poslovnika na sjednici Županijske skupštine.  Naime, danas je nastavljena 11. sjednica na kojoj su vijećnici vladajuće većine odbili pravo prvokupa dvije petine zemljišta u obuhvatu Vile Rašica. Točka je to o kojoj su vijećnici govorili još u srpnju, no tada je zasjedanje prekinuto.

Danas se tako nastavilo i plae su tu brojne teške riječi. Na prošloj sjednici Kosović je upravo predložila da DNŽ kupi navedeno zemljište, a sad se eto predomislila.

Kazala je ona kako je utvrđen čitav niz propusta po pitanju Zakona o očuvanju kulturnih dobara. Dodala je kako su mediji stvorili dojam da Županija nekome pogoduje što, kazala je ona, "nije istina".

- Ključni moment gdje je sve zakazalo je taj što se svaka promjena vlasništva kulturnog dobra mora ponudi državi, županiji i gradu kao pravo prokupa, a to se nije dogodilo s tri petine vlasništva Vile Rašica koje imaju status kulturnog dobra. Dubrovačko-neretvanska županija nikad nije dobila zahtjev želi li ostvariti prvokup pa se Skupština o tome nije očitovala, a nije ni država dobila ponudu. Očito su majstori svoga posla, uz nečiji pomoć, izigrali zakon. Evo priike dušebrižnicima da to istraže, a ja pozivam nadležne institucije da istraže navedenu problematiku i poduzmu radnje", kazala je predsjednica Vilma Kosović dodavši kako nije problem u njoj, niti u županu Dobroslavići kao ni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Mostovac Maro Kristić kazao je kako je Kosović ispala smiješna dodajući da nema razloga da Županija ne kupi zemljište. Vijećnica SDP-a Kristina Čurčija razočarana je pak što Kosović vijećnicima nije podijelila dokumentaciju od koje je došla. S njom se nije složio župan Nikola Dobroslavić koji je rekao da DNŽ nikad takvo što neće kupiti.

- Ja takav prijedlog nikada neću podnijeti. Neće županija ulaziti u vlasništvo s nekim u 2/5. Nikada nije ponuđen prvokup zelenih površina žuapniji i nije morao biti jer nije to kulturno dobro. - rekao je Dobroslavić.

Vijećnik SDP-a Davor Penić kazao je da tu ima posla za Državno odvjetništvo, dok je Čurčija rekla da se ona ne želi sramotiti zbog odluka predsjednice Županijske skupštine.

U svakom slučaju, nakon završetka sjednice su na konferenciji za novinare Davor Penić, Maro Kristić i Mostov Pero Jerković istaknuli da je vijećnike trebalo obavijestiti o svoj dokumentaciji. Istaknuli su kako je očito vladajuća većina samodostatna te kako je nedopustivo što nisu imali pravo na informiranje. 

Popularni Članci