ONE ŽELE PILAMA VRATITI DUŠU: 'Vrijeme je da se obnove zelene površine i osvijetle ulice!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Do kotarskih izbora ostala su još samo dva dana, a Dubrovački dnevnik je porazgovarao s jedine dvije žene na listi HDZ-HRAST za Gradski kotar Pile – Kono. To su nositeljica liste Katarina Doršner, koja je ujedno i HDZ-ova vijećnica u Gradskom vijeću te Alida Andolšek. Ove dvije žene uvjerene su u pobjedu HDZ-ove liste za Gradski kotar Pile – Kono i poručuju: 'Pilama ćemo vratiti dušu!'

„Vjerujemo u našu pobjedu u gradskom kotaru Pile-Kono. Želimo pokrenuti ovaj dio Grada koji je na neki način zapušteni centar,“ kazala je Doršner.

Kada govori o zapuštenom dijelu Grada, tvrdi kako su se problemi koji se tiču Pila godinama gomilali, a sada vide priliku da se oni i isprave. Kako kažu, u Pile žele vratiti zelene površine i riješiti komunalne probleme koje tište stanovnike kotara.

„Pile su ulaz u Grad i vrlo često prvi dojam o Dubrovniku s kojim se posjetitelji susreću. To je dio Grada s najljepšim parkovima; Bogišićev park, Gradac, Posat koji je jako devastiran prije nekoliko godina kada su posječeni oleandri. Mi želimo obnoviti zelene površine Grada i riješiti komunalnu infrastrukturu, odvodnju, obnoviti ceste i ulice. Rasvjeta na ovom području je nedostatna, poneke su uličice u potpunom mraku što je nedopustivo. Imamo šumu iza nekadašnje Stare bolnice koja je u potpunosti zapuštena. S druge strane, ovo je kotar u kojem se nalaze važne dubrovačke institucije, škole i ovo zaista može biti jedno idealno mjesto u kojem će postojati interakcija svih stanovnika i turista,“ izjavila je Doršner.

Kao jedan od najvećih problema koji žele što prije riješiti spominju činjenicu kako Gradski kotar Pile nema svoje prostorije.

„Jedini smo kotar u Gradu koji nema svoje pristorije. To je jedna tužna činjenica i to je prvo što moramo promijeniti. Jednostavno moramo imati jedan prostor gdje će bilo koji stanovnik moći doći i iznijeti svoje probleme. Moramo imati tajnika koji će obilaziti društvo i pomagati stanovnicima,“ izjavila je Doršner.

Kako kaže, HDZ-ovi kandidati imaju veliku podršku od predsjednika dubrovačkog HDZ-a Mata Frankovića koji im je dao otvorene ruke i veliku slobodu ostvarivanja određenih ideja. Dodaje kako će gradski kotarevi i mjesni odbori imati 'mini proračune' koji će biti dio Proračuna Grada, što je još jedna od garancija kako će se svakodnevni problemi s kojima se građani susreću moći efikasno rješavati.

„Predizborno obećanje gradonačelnika Frankovića koje se sada ispunja jest to kako će gradski kotarevi i mjesni odbori imati svoja financijska sredstva koja će se moći trošiti u skladu s Proračunom Grada. Tako ćemo moći zaista i realizirati određene projekte. Vratit će se tajnici kotara, a građani će im se direktno moći obraćati sa svojim problemima,“ kazala je.

Izlaznost na 'kotarske izbore' tradicionalno je loša, a neki znaju kazati kako su to komunalni izbori kojima se ne rješavaju najbitniji problemi. Ipak, Doršner i Andolšek se ne slažu s takvim tvrdnjama jer su za njih kotarski izbori sastavnica demokracije u pravom smislu te riječi.

„Kotar je kao jedna šira obitelj i to je mjesto gdje je moguć neposredan kontakt između stanovnika, susjeda i institucija. To je prava, neposredna demokracija. Moramo tek naučiti koristiti slobodu i sve demokratske metode koje nam se pružaju. Švicarska je za takvo što najbolji primjer jer se tamo svako malo održavaju izbori te građani zaista neposredno odlučuju o egzistencijalnim pitanjima, od najmanjih sitnica koje se tiču njihovih susjedstva pa do velikih državnih pitanja. Tako i mi moramo početi funkcionirati i jako je dobro što su se raspisali kotarski izbori nakon osam godina. Kroz kotare učimo poštovati naše nasljeđe, baštinu koju smo naslijedili i koju moramo čuvati za buduće generacije. Nikako ne bih kotarske izbore nazvala isključivo komunalnima. To su egzistencijalni izbori, to je temelj demokracije i pozivam sve, a ne samo birače HDZ-a, da u nedjelju izađu na izbore. Posebno pozivam stanovnike kotara Pile-Kono. Na ovim izborima svi stanovnici tog kotara mogu glasati od 7:00 do 19:00 sati na jednom mjestu, a to je Osnovna škola Marina Držića na Ilijinoj glavici,“ izjavila je Doršner.

Dvije žene koje su se našle na HDZ-ovoj listi za kotar Pile-Kono tvrde kako su komunicirale sa stanovnicima i kako imaju ideje i plan kako će riješiti probleme područja. 

„Prije dva dana smo održali predizborni skup na koji smo pozvali ne samo članove HDZ-a nego cijelo susjedstvo i oni su uistinu došli. Imamo volju, imamo znanje, a imamo i ideje o povlačenju određenih sredstava i iz fondova EU,“ poručile su.

GRADSKI KOTAR PILE-KONOHRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU – HDZ-HRAST
Nositeljica liste: KATARINA DORŠNER
1. Katarina Doršner
2. Ante Damić
3. Krešimir Marković
4. Ivica Martić
5. Zlatko Fabris
6. Nikola Potrebica
7. Alida Andolšek
8. Marko Radić
9. Josip Dedo
10. Ante Rubin
11. Davor Miloglav

Popularni Članci