'

Omogućimo svojoj djeci sigurniju vožnju uz pregled autosjedalica u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
I ove godine, baš kao i prethodnih, volonteri Udruge Roda (Roditelji u akciji) organizirali su razne radionice obilježavajući Dan prava djeteta. Zadnji u nizu aktivnosti je bio hvale vrijedan besplatni pregled autosjedalica u kojem su educirani savjetnici za autosjedalice zainteresiranim roditeljima pomagali u postavljanju autosjedalice u vozilo.

 

I ove godine, baš kao i prethodnih, volonteri Udruge Roda (Roditelji u akciji) organizirali su razne radionice obilježavajući Dan prava djeteta.

Tako su roditelji i djeca mogli sudjelovati na raznim aktivnostima, od pričaonica bajki, radionica o motoričkom razvoju djeteta , pa do predavanja o nasilju među mladima te senzornoj integraciji. Djeca su posebno bila oduševljena koncertom kluba Vrtuljak.

Zadnji u nizu aktivnosti je bio besplatni pregled autosjedalica u kojem su educirani savjetnici za autosjedalice zainteresiranim roditeljima pomagali u postavljanju autosjedalice u vozilo.

''Odaziv je bio odličan'' kaže nam educirana rodina savjetnica za autosjedalice Suzana.

''Ovo nam je treći pregled autosjedalica u Dubrovniku u zadnjih godinu dana i moram priznati da sam sretna jer su naši sugrađani prepoznali ovu akciju kao izvrsnu priliku da učine dobru stvar za sigurnost svoje djece. Na pregledu roditelji saznaju da li je sjedalica koju imaju prikladna uzrastu njihovog djeteta, te nauče kako kasnije sami tu autosjedalicu pravilno postaviti u vozilo. Saznaju i na što trebaju obratiti pozornost kada stavljaju dijete u sjedalicu. Drago mi je vidjeti zadovoljne roditelje kada odlaze s pregleda, i kada nam djeca zadovoljno mašu iz autosjedalica. Kad bi djeca znala da im autosjedalica može spasiti život u slučaju sudara i da su svjesni do kakvih ozljeda može doći ako se voze bez autosjedalice, sami bi nagovarali roditelje da ih uvijek pravilno voze u autosjedalici, bez iznimke. No kako mala djeca nisu svjesna tih činjenica odgovornost je na nama - roditeljima - da svojoj djeci pružimo sigurnost dok su sudionici u prometu''.

Za sve ostale koji nisu bili na pregledu autosjedalica, donosimo vam nekoliko bitnih činjenica.

Prometne nesreće vodeći su pojedinačni uzrok smrti djece u Hrvatskoj.  Danas sve više djeca stradava kao suputnici u osobnim vozilima, često uz roditelje kao vozače. Nekada su statistike bile drugačije, tj. ako su djeca i stradavala u prometu, uglavnom su stradavala kao pješaci.

Budući da se oko 70% sudara dogodilo na cestama unutar naselja,  vrlo je važno da se djeca voze u autosjedalicama i tijekom vožnje na kratkim relacijama - "do dućana" ili "do vrtića". Roditelji često griješe misleći da su kratke relacije sigurne i da se ništa loše ne može dogoditi tijekom vožnje pri  gradskim brzinama. 

.

Iako su prometne statistike vrlo zabrinjavajuće, a postotak stradale djece u prometu velik,  zadnjih nekoliko godina taj postotak bilježi blagi pad i ide u korist djece.  Razlog tome je nešto veća osviještenost roditelja koji su prepoznali važnost korištenja autosjedalica u zaštiti njihove djece tijekom vožnje, što je značajno utjecalo da se bar malo zaustavi negativna statistika s naših cesta.

Roditelji koji budu čitali ove rečenice moraju  biti upoznati s činjenicom koja je izuzetno važna, a to je da autosjedalice, kada se pravilno koriste, smanjuju rizik od smrti djeteta uslijed sudara čak do 70%, te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%. Drugim riječima, od desetoro djece,  koja nisu bila pravilno vezana u dječjoj autosjedalici,  a koja su smrtno nastradala, njih sedmero bi vrlo vjerojatno još uvijek bilo živo.

Pet najvažnijih stvari kod prijevoza djece u autosjedalicama:

1. Autosjedalica mora nositi atest sigurnosti ECE R44
2. Autosjedalica mora biti primjerena djetetovom stupnju razvoja
3. Autosjedalica mora biti ispravno i čvrsto postavljena u vozilo
4. Dijete mora biti ispravno i čvrsto vezano u autosjedalici
5. Autosjedalica - uvijek i bez iznimke

Treba napomenuti i važnost izlaska iz rodilišta u autosjedalici, stoga bi budući roditelji u pripremi za dolazak bebe, trebali na vrijeme, tj. prije rođenja djeteta, nabaviti autosjedalicu i dobro proučiti kako je pravilno postaviti. Na taj  će način skinuti  veliku brigu sa sebe, a ujedno osigurati da je bebina prva vožnja iz rodilišta sigurna.  Opasno je novorođenće prevoziti u jastucima te košarama koje nemaju atest sigurnosti za prijevoz djece u vozilu.

Imajte na umu - autosjedalica je mnogo više od komada plastike prevučenog tkaninom! Iako gotovo sve autosjedalice zadovoljavaju minimalne uvjete i norme, jeftinije autosjedalice redovito na “crash testovima” prolaze lošije od skupljih. S druge strane najviša cijena ne garantira istovremeno i najveću sigurnost. Stoga je  važno  da se informirate prije odabira i kupnje autosjedalice, te da za izdvojeni novac dobijete što kvalitetniju i sigurniju sjedalicu za vaše dijete.

Prometna policija i Udruga RODA sve češće širom Hrvatske surađuju u edukaciji, informiranju i savjetovanju roditelja o pravilnom korištenju dječjih autosjedalica i sigurnosti djece u vozilu. Takva nas suradnja izuzetno raduje jer upravo zajedno možemo postići mnogo u povećanju sigurnosti i smanjenju broja teško ozlijeđenih i smrtno stradalih mališana, ističu iz Rode.

Čak pri sudaru na parkiralištu vaše dijete, ako nije vezano u autosjedalici, može zadobiti ozbiljne, pa čak i smrtonosne ozljede. U sudaru naručje ne može zadržati dijete i zaštiti ga. Koristite autosjedalicu i to ispravno postavljenu - uvijek i bez iznimke.

Informacije o sljedećem besplatnom pregledu autosjedalica pratite na Rodinom portal www.roda.hr te na Facebooku Roda Dubrovnik.

10 zlatnih pravila korištenja autosjedalice

1. Koristite autosjedalicu uvijek i bez iznimke
2. Koristite autosjedalicu primjerenu djetetovom fizičkom razvoju
3. Uvijek pratite upute proizvođača
4. Pri svakoj vožnji vežite dijete u autosjedalicu
5. Pri svakoj vožnji pričvrstite autosjedalicu za vozilo, bez obzira je li dijete u njoj ili ne
6. Ne vežite dijete u autosjedalicu u debelim komadima odjeće
7. Ne koristite autosjedalicu koja je bila u sudaru
8. Ne koristite autosjedalicu čiju povijest ne poznajete
9. Ne koristite autosjedalicu koja ne odgovara vašem vozilu
10. Vaša djeca vas trebaju - vežite se uvijek i bez iznimke

Popularni Članci