'

'Oči svijeta bit će uprte u Dubrovnik na jedan novi način'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gail Dexter Lord, Kanađanka koja je s mužem osnovala najveću svjetsku konzultantsku tvrtku u području kulture, u srijedu je u velikoj gradskoj vijećnici Dubrovčane počastila predavanjem o mogućnosti razvoja kulturne politike Dubrovnika. Iako pred malobrojnim posjetiteljima, predavačica nije štedjela na kvaliteti informacija.

Gospođa Lord predstavila je svoje viđenje trenutne situacije u Dubrovniku u kulturološkom smislu te je predstavila potencijalna rješenja koja su, višestruko je napomenula, samo skica jer bi za podrobniju izradu plana trebalo oko šest mjeseci. Tako je, primjerice, spomenula značaj simbola Libertas.

Samo predavanje otvorio je gradonačelnik Vlahušić hrabro zboreći na engleskom jeziku. Iskazao je zahvalnost gospođi Lord te istaknuo da je Dubrovniku potrebna promjena odnosno kulturno planiranje. „Moramo naći način da damo priliku i građanima i posjetiteljima“, rekao je Vlahušić aludirajući na zaposlenje novih generacija u kulturnim ustanovama.

Potom je riječ preuzela Vesna Delić Gozze, ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik koja je prisutne ukratko upoznala s radom konzultantske tvrtke Lord koja iza sebe ima preko dvije tisuće realiziranih projekata, no i mnoštvo napisanih knjiga.

Nakon uvodnih izlaganja, Gail Dexter Lord sa smješkom je stupila na govorničko mjesto te uz pomoć Power Point prezentacije predstavila javnosti tvrtku koju su još 1981. osnovali ona i njen muž Barry, a potom je i objasnila zbog čega ih je put doveo na sam jug Hrvatske. „Smatram da je Dubrovnik jedno bitno mjesto za kulturu, time više što je pod zaštitom UNESCO-a. Također, budući da je pristupanje Europskoj uniji tako blizu, oči svijeta bit će uprte u vaš grad na jedan novi način stoga se bitno pravilno pozicionirati“, rekla je Lord.

Iako su svoje projekte ostvarivali diljem svijeta, Gail i Barry Lord ne kriju oduševljenje Dubrovnikom, no ne propuštaju naglasiti da nije bitno samo imati lijepe zidine jer to mnogo gradova ima. „Bitno je brandiranje odnosno imati jednu drugačiju ideju od ostalih kako bi se istaknuli po jedinstvu kakvo ovakav grad i zaslužuje“, tvrdi predavačica.

Na samom kraju, Lord je predstavila konkretne ideje za Dubrovnik napomenuvši da je to nakon njenog kratkog istraživanja odnosno da bi za točniju i detaljniju analizu bilo potrebno daleko više vremena od nekoliko dana koliko ona trenutno boravi u Gradu. Tako je spomenula da je bitno održati Dubrovnik, povezati zajednicu i regiju, kontrolirati masovni turizam, te izgraditi kulturni turizam u zimsko vrijeme. „Ovakvo vrijeme kakvo vi imate danas, većina ljudi zapravi bi prozvala izrazito lijepim što vi morate iskoristiti i tako produžiti sezonu“, zaključila je predavačica.

Nadalje, naglasila je kako je Libertas pojam koji Dubrovčani ne smiju zaboraviti već oko toga izgraditi svoj brand. „Primjerice, mogli biste svake godine organizirati različite tematske manifestacije koje će u samom temelju imati Libertas odnosno slobodu što bi značilo sjedinjenje herojske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, naglasila je Lord te dodala kako je bitno imati na umu i globalna partnerstva jer je nemoguće opstati sam, pogotovo u slučaju malog grada poput Dubrovnika. Predavačica je napomenula i lokaciju odnosno „prekrasna i simbolična mjesta kakvih je Dubrovnik prepun“ koja bi mogla služiti za realizaciju projekta Libertas.

Pri kraju svog izlaganja, Gail Lord objasnila je tijek izrade plana koji bi uključivao sastanke s kulturološkim organizacijama, izlazak u susret interesima različitih zajednica, izradu kulturnog turističkog plana , testiranje prijedloga, identifikaciju partnera  te pripremu koncepta primjene plana. 

Popularni Članci