OBIŠLI SMO SLADOLEDARNICE Nekima je kuglica skupa, a neki tvrde: 'U ovakvom gradu platila bih i 10 eura'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Karla Kolunđija
Ekipa Dubrovačkog dnevnika obišla je sladoledarnice u Gradu. Provjerili smo cijene, ali i pitali domaće i turiste jesu li zadovoljni njima

Ovog ljeta na društvenim mrežama nisu više popularne rasprave o cijeni kafe na Stradunu nego je 'glavnu ulogu' preuzeo sladoled. Unutar zidina posljednjih godina otvara se sve više tzv. 'gelaterija', odnosno sladoledarnica. Zbog velikih vrućina izgleda kako nije problem pričekati u redu za ledeno osvježenje. Kakve su cijene, ima li popusta za domaće, te što o istima misle Dubrovčani i turisti? Učinili smo đir i ispitali situaciju. 

U Gradu se nalazi ukupno 12 sladoledarnica. Najniža cijena jedne kugle sladoleda je 1 euro za domaće, dok je najskuplja 4 eura. 

NEKIMA SKUPO, VEĆINI NIJE 

Anna iz Švedske ne misli kako je cijena sladoleda visoka nego opravdana time što je Dubrovnik poznata turistička destinacija. 

Karla Kolunđija

„Ja i muž smo platili svaki sladoled s dvije kugle 7 eura. Smatram da je to normalna cijena za turističko mjesto. Izdvojila bih čak i 10 eura za sladoled u ovakvom gradu, ali treba biti baš dobar,“ rekla je Anna.

S druge strane, Milena iz Španjolske se iznenadila cijenom sladoleda.

Karla Kolunđija

„Bila sam jako iznenađena, platila sam 12 eura za jednu čašicu s tri kuglice sladoleda, što mislim kako je skupo. Po mom mišljenju cijena sladoleda bi se trebala kretati između 2 i 3 eura. Čak su i u Madridu jeftinije cijene,“ zaključila je Milena.

Karla Kolunđija

Frank iz Njemačke kaže kako je sladoled platio 2,50 eura, što je skupo u usporedbi s Berlinom. „Tamo je prosječna cijena 1.50 euro. Ovo je najviše što bih ikada dao za kuglu sladoleda i moram priznati da je jako dobar“, kazao je. 

Njegov sunarodnjak Matthias također smatra kako je sladoled skup, ali zbog velikih vrućina mu nije problem platiti.

Karla Kolunđija

„Platio sam 5 eura za dvije kugle sladoleda. Mislim da je to skupo jer inače je u Njemačkoj cijena u prosjeku jedan euro po kuglici. Ali smo jučer platili 4 eura za samo jednu kuglu i to je najviše što bismo izdvojili za sladoled samo zato što je prevruće!,“ kazao je Matthias.

Karla Kolunđija

S njim se pak ne slaže Iina-Kaisa iz Finske. „Dvije kugle sladoleda sam platila pet eura, mislim kako je to super cijena. Inače u Finskoj jednu kuglu platim toliko!,“ poručila je zadovoljno.

Brigette iz Nizozemske tvrdi kako je platila 5 eura za jednu kuglu sladoleda u Dubrovniku, ali je to bila jako velika kugla. „Mislim kako to jest skupo, ali je sladoled dobar pa vrijedi dati toliko. Najviše što bih dala za sladoled je 10 eura ako je stvarno dobar“, kazala nam je.

Karla Kolunđija

Safet iz Bosne i Hercegovine tvrdi kako je kuglicu sladoleda platio 2.80 eura. „Mislim da to nije skupo, a skoro da smo dobili duplu kuglicu, najviše bih dao 4 eura za jednu takvu kuglicu“, kazao je. 

JEFTINIJE I OD SNJEGULJICE

Domaći ljudi, pak, uživaju popust u više sladoledarnica te ih većina zna gdje ići po osvježenje.

„Platila sam sladoled 1 euro, po cijeni za domaće i prezadovoljna sam, mislim da je odlična cijena, to je jeftinije i od Snjeguljice!“ zaključila je Anita.

Željka je isto tako zadovoljna cijenama za domaće.

„Zadnji puta, kad sam jela sladoled, platila sam 1,50 euro i mislim da je to za domaće skroz normalno, s obzirom na porast cijena svega ostaloga u gradu. Iskreno, najviše što bih dala je 3 eura za jednu kuglu, ali mora baš biti vrhunski sladoled!,“ kazala je. 

Karla Kolunđija

Njen kolega Antun nije zadovoljan cijenom, jer kako kaže naišao je na jednu sladoledarnicu koja ne nudi popust za domaće.

„Ja sam platio 3.50 eura jednu kuglu sladoleda i jako sam nezadovoljan time. To je mala kuglica sladoleda koja se rastopi u pet koraka, nakon toga ne dam više od 1.50 euro za jednu kuglicu i prednost imaju oni koji nude pola-pola!,“ zaključio je Antun.

Mara smatra kako sladoled u Dubrovniku nije skup. 

Karla Kolunđija

„ Zadnji put kada sam uzimala bila je 1.50 eura i bio je jako dobar sladoled. S obzirom na cijelu situaciju ne mislim da je puno, mislim da je to sasvim ok cijena. Ako znam da je negdje sladoled napravljen 'po domaće' dala bih i 3 eura, ali ne više od toga“, izjavila je. 

Sve sladoledarnice imaju istaknute cijene na vidljivom mjestu, samo ih treba pažljivo pročitati. Međutim, ukoliko postoji popust za domaće, on nije istaknut, ali osoblje je svugdje jako ljubazno i vrlo rado odgovori na sva pitanja. Određene sladoledarnice čak nude i besplatno kušanje sladoleda, a negdje se može dobiti i preljev gratis.

Karla Kolunđija

*Objavljeno u tiskanom izdanju Dubrovačkog dnevnika 

Popularni Članci