'

ZAVRŠENI RADOVI NA HIDROTEHNIČKOM TUNELU SRĐ Franković: "To je nešto što zapravo naši sugrađani ne vide, ali znaju da piju čistu vodu" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IS/DD
Završeni su radovi na hidrotehničkom tunelu Srđ, a tim povodom Vodovod Dubrovnik organizirao obilazak u kojem je sudjelovala Uprava Vodovoda i gradonačelnik Dubrovnika sa suradnicima. 

Nakon obilaska novinarima se obratio direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić. 

"Danas smo obišli završetak radova na tenderu broj tri, sanacija hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Radi se o tunelu duljine tri kilometra kojim se opskrbljuje Grad Dubrovnik pitkom vodom s uređaja u Komolcu do ove lokacije. Nekako je to i bio prirodni slijed kada smo napravili pročistač pitke vode prije pet godina u Komolcu, pustili ga u rad. Pokazalo se u zadnjih pet godina, pored velikih zamućenja, a moram još jednom naglasiti, pored svih radova u Dalmaciji, da smo sretni što ga imamo. Svaki dan smo svjesniji kad vidimo u okolici najave oborina i ekstrema koji se događaju, kada drugi gradovi javljaju da voda nije za piće, ovdje to nije slučaj. Radovi na tunelu su bili poprilično zahtjevni jer se radilo u poprilično skućenim uvjetima, gdje nije mogla ni teška mehanizacija, već samo ručno i s manjim brojem ljudi. Praktički je unutra izvođač imao jedan mali vlakić kojim je uvozio i izvozio materijal. Vrijednost same investicije je oko 2,7 milijuna eura. Poprilično smo zadovoljni. Šezdesetih godina je ovaj objekt napravljen, nakon 64 godine dobili smo jednu investiciju, jedan cjevovod koji zadovoljava sve najnovije direktive i Europske unije i komisije i svih ostalih, kao i nove pravilnike koji će izaći, a tiču se pitke vode za ljudsku potrošnju. Ponovit ću, iznimno smo zadovoljni što smo priveli investiciju kraju, s ostalim tenderima Aglomeracije nastavljamo", kazao je Matušić. 

Govorio je i gradonačelnik Mato Franković.

"Prošlo je točno 64 godine od dana kada je ovaj sustav pušten u pogon do dana kada je provedeno potpuno zacjevljenje ovog iznimno važnog infrastrukturnog objekta. Koliko je on važan govori činjenica da je ovaj projekt vrijedan 2,7 milijuna eura, gotovo 20 milijuna kuna. To je nešto što zapravo naši sugrađani ne vide, ali ono što vide i znaju je da piju čistu, pitku vodu. Istovremeno, kao što je rekao direktor, dok brojni gradovi u Hrvatskoj prilikom većih kišnih padalina imaju probleme zamućenja i slično, voda ne bude za piće, to nije više slučaj u Gradu Dubrovniku. Uspješno smo dovršili projekt pročistača, sjećate se kakvi su problemi bili, kakvog smo ga naslijedili. Danas pročistač uspješno radi i funkcionira. Vjerujem da se sjećate i sjednica Gradskog vijeća, još dok sam ja bio predsjednik Gradskog vijeća, a direktor Matušić vijećnik, da se konstantno pričalo o potrebi zacjevljenja same ove infrastrukturne građevine i da se nudilo da to rade golferi, koliko je važno, koliko je opasno... Uspješno smo završili ovaj projekt zahvaljujući europskim fondovima, europskim novcima i umješnosti Uprave Vodovoda koja je još jednom pokazala da zna realizirati ključne infrastrukturne projekte u našem gradu. Ponavljam, ovo nije jedan od onih projekata koji naši građani vide, ali je iznimno važno istaknuti činjenicu da je Dubrovnik s ovim napravio jedan ogroman iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave vode u potpunosti ispravne za piće, bez obzira na vremenske uvjete, bez obzira na ekstreme koji su svaki danom sve veći i veći. Uistinu, velika čestitka Upravi Vodovoda, ali svakako trebamo čestitati i zahvaliti se tvrtki koja je radila na ovom projektu. To je tvrtka Mani-Co, gospar Ivan Batina. Radio je već neke projekte i prije, ovo vjerujem da je i za njega jedno veliko priznanje. Tvrtka je to koja djeluje i posluje u Dubrovniku i time je zapravo zadovoljstvo još i veće jer su lokalna pamet i lokalni ljudi iznijeli ovaj iznimno zahtjevan i težak projekt", kazao je Franković. 

Popularni Članci