NOVO KULTURNO ŽARIŠTE Otvoren stalni izložbeni postav Biskupske palače koji priča neispričane priče o Gradu (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Autori fotografija: Ivona Butjer
Novi postav Biskupske palače svečano je otvoren večeras uoči sutrašnjeg blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Otvaranje stalnoga izložbenoga postava kao novoga kulturnog žarišta unutar gradskih zidina predstavlja finalizaciju tridesetogodišnje obnove toga slojevitog spomenika arhitekture koji u sebi sabire slojevitu povijest Grada.

Autori novoga postava su dizajner Marko Baus i povjesničari umjetnosti Ivan Viđen i Nikola Bojić. Nakon što je u srpnju prošle godine svečano predstavljen završetak dugogodišnje obnove Palače te se u nju ponovno uselio dubrovački biskup, od kolovoza ove godine javnost ima priliku doživjeti prostor jedne od najraskošnijih i najvećih dubrovačkih baroknih palača, ali i uživati u vrijednim umjetničkim djelima te uroniti u mnoge neispričane priče o Gradu. Naime, novi stalni postav u svome kustoskom konceptu i dizajnu isprepliće prezentaciju renesansnoga i baroknoga sloja palače s pomno odabranim umjetničkim djelima iz bogate biskupske zbirke.

"Može se reći kako je kontinuitet za kulturu presudan jer znači ulazak u povijest, znači stvaranje tradicije i jačanje identiteta. Kontinuitet je važan u egzistencijalnom smislu jer uspostavlja neprekinuti tijek. Spominjem kontinuitet jer smo više puta posljednjih dana, pa i večeras, čuli o novoj/staroj palači. Govorimo o novom postavu, a istodobrno smo svjesni kako se radi o staroj kulturnoj ustanovi našeg Grada i Biskupije. Naime, u palači je, još od početka 1930-ih godina djelovala biskupska pinakoteka koja je osnovana inicijativom tadašnjeg biskupa Josipa Carevića. Namjera mu je bila prikupiti, evidentirati i očuvati brojna umjetnička djela koja su, na različitim mjestima, zbog neprepoznatosti ili oštećenja bila zaboravljena i prepuštena zubu vremena. Ta pinakoteka je bila postavljena na prvom katu palače i bila je otvorena za javnost. Nakon potresa je privremeno preseljena u prizemlje, a zatvorena je za javnost početkom Domovinskog rata. Večerašnje otvaranje novog stalnog postava je naše nastojanje da se u tom segmentu ponovno uspostavi kontinuitet; kontiuitet kojemu je ovaj Grad tako predan," kazao je u ime domaćina dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

"Prije godinu dana, svečano smo obilježili dovršetak radova na ovoj palači i predstavili je javnosti, a u nju se potom doselio dubrovački biskup sa svojim ukućanima, no to za njega i za nas iz Dubrovačke biskupije nije značilo kraj promišljanja o načinu prezentacije ove vrijedne palače. Stoga večeras, pred sud javnosti, stavljamo novi izložbeni postav umjetnina iz kolekcije dubrovačkih biskupa," izjavio je generalni vikar Biskupije don Hrvoje Katušić te se prisjetio pojedinaca koji su trudom i znanjem postigli da se složena obnova privede kraju.

U ime autorskog tima prisutnima se obratio Viđen.

"Siguran sam kako će postav biti poticaj kako stručnjacima da dalje proučavaju njegove karakteristike i povijest tako i sugrađanima da budu svjesni koliko je ova baština ne samo vrijedna nego i dio svih nas u našem kolektivnom sjećanju," kazao je te dodao kako su ovom projektu pristupili hrabro i ponizno.

"Kažem hrabro jer smo na neki način bili prvi i kažem ponizno jer smo došli kao kraj u jednom nizu ljudi koji su se bavili ovom palačom i koji su dugi niz godina proučavali sve ovo," istaknuo je.

Namjera je da se u sljedećim fazama razvoja uređenja Palače u stalni postav uključi i njezin suterenski dio kao lapidarij za prezentaciju bogatih arheoloških slojeva pronađenih u podzemlju katedrale i Bunićeve poljane. Time bi se zaključila slojevita prezentacija jednoga od najznačajnijih dubrovačkih lokaliteta, pri čemu bi novootvorena Biskupska palača sa stalnim postavom na određeni način postala sabirna točka šire baštinske topografije Dubrovačke biskupije.

Postav Palače fukcionira kao jedinstvena cjelina zajedno s obližnjim Moćnikom katedrale, pa se s istom ulaznicom može posjetiti obje građevine. Postav umjetnina na prvome i drugome katu Biskupske palače bit će otvoren svaki dan od 10 do 21 sat, osim nedjelje kada je otvoren od 13 do 21 sat. Cijena ulaznice za razgledavanje postava Palače i Moćnika katedrale je 75 kuna, a ulaz je svim građanima s područja Dubrovačke biskupije besplatan.

Popularni Članci