NOVI ELEKTRIČNI SKUTERI STIGLI U GRAD Ne proizvode buku, ne zagađuju okoliš, a uskoro ćete ih i vi koristiti! (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Novi projekt Grada Dubrovnika i Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA) predstavljen je danas ispred zgrade DURA-e na Pilama, a riječ je o tri nova električna skutera koji su stigli u Grad, koji ne zagađuju okoliš, a bit će dopuna javnom gradskom prijevozu na području Grada Dubrovnika. 

Prema riječima gradonačelnika Andra Vlahušića, slijedi testni plan prilikom kojeg će tri skutera biti u Dubrovniku na testiranju narednih 10-ak dana kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li sve potrebe vozača i imaju li potrebne karakteristike. Kako je već najavljeno, do ljeta naredne godine Libertas će kupiti 50 električnih skutera koji će biti na raspolaganju svim građanima Grada Dubrovnika, ali i onima iz susjednih općina koji imaju Libertasov pokaz. Po pitanju turista, skutere će moći koristiti samo korisnici Du Carda.

'Ovo nije konkurencija ni taksistima, ni rent-a-skuterima, nego dodatak javnom prijevozu na potpuno ekološki i moderan način. Predviđamo da cijena korištenja skutera bude ista kao i cijena korištenja karte u autobusu. Dakle, polusatna vožnja skuterom koštat će kao i cijena autobusne karte. Vožnja će biti ograničena samo na područje Grada Dubrovnika, dakle nema dalje od vidikovca odnosno Zatona,' pojasnio je Vlahušić. Dodao je kako i bi skuteri mogli riješiti problem gužvi na dubrovačkim prometnicama.

Po pitanju karakteristika, skuteri će moći ići 45 kilometara na sat, a uz jedan skuter vozaču će na raspolaganju biti i dvije kacige. Osim toga, korisnicima će biti dostupna i mobilna aplikacija putem koje će moći naručiti skuter na svoju adresu te ga nakon korištenja ostaviti na za to predviđena mjesta. Baterije imaju kapacitet od 80 odnosno 100 kilometara.

Dinko Jakovljević, direktor tvrtke Krk moto, iznio je dodatne detalje o novim električnim skuterima.

'Radi se o skuterima koji imaju baterije od pet kilovata i deklarirani doseg od 120 do 140 kilometara s jednim punjenjem koje smo morali malo preraditi pošto je u Dubrovniku dosta zahtjevan teren pa je bilo potrebno pojačati okretni moment da može ići po uzbrdicama, posebno kad su na motoru dvije osobe, tako da je ubrzanje bolje. Mogu ići do 45 kilometara na sat kako bi ih mogla voziti i ona najraširenija skupina vozača, a to su vozači B kategorije. Doseg je stoga nešto smanjen na 80 do 100 kilometara jednim punjenjem,' kazao je.

Cijena cijelog projekta iznosit će do tri milijuna kuna, što obuhvaća 50 novih skutera, punionice, aplikaciju i cijeli sustav. Predstavljanju je nazočila i direktorica DURA-e Andrea Novaković, kao i zamjenik gradonačelnika Željko Raguž i gradski pročelnik Marko Miljanić koji su električne skutere koji ne zagađuju okoliš i ne proizvode buku i isprobali. 

Popularni Članci