NIJE PROBLEM NOVAC, NEGO OVO Vlahušiću, pogriješio si u vezi djece s posebnim potrebama

Autor: Maro Marušić
Djeca s posebnim potrebama u Dubrovniku nemaju uvjete za učiti plivati

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj ovaj tjedan, vijećnica Olga Muratti pitala je gradonačelnika Andra Vlahušića kada će se djeci s posebnim potrebama napokon omogućiti uvjeti kako bi mogli učiti plivati. Gradonačelnik je odgovorio:

-Grad Dubrovnik daje 4 milijuna kuna bazenu. Ne znam što je problem dati još neki iznos da se pronađe osoba za navedeni posao i pozivam sve osobe koje su osposobljene za rad s djecom neka se jave i imat će pristojan honorar za to – kazao je Vlahušić.

Međutim, nije problem ove priče novac. Kako je Dubrovački dnevnik već pisao, glavni problem je temperatura bazena. Naša proslavljena paraolimpijka Ana Sršen koja aktivno sudjeluje u obučavanju plivanja djece s posebnim potrebama objašnjava dubrovačke specifičnosti.

-Najveći problem u Dubrovniku je bazen. Naime, djeca, dok ne nauče samostalno plivati, poduku plivanja prolaze u bazenu koji ne smije biti hladniji od 30 stupnjeva. Za sada još uvijek nemamo na raspolaganju bazen koji ima traženu temperaturu – objašnjava Sršen, te potom otkriva koji je problem s Jugovim bazenom.

 -Jug ima veliki i mali bazen, ali oni su spojeni na isti sustav. Nama bi mali bazen valjao, ali kada bi se njegova temperatura povećala na preko 30 stupnjeva, plivačima i vaterpolistima također bi se povećala temperatura u velikom bazenu, i bio bi nepogodan za treniranje – ističe Sršen.

Znači, da bi u Dubrovniku djeca s posebnim potrebama mogla učiti plivati postoje tri rješenja: da se postojeći sustav na Jugovu bazenu odvoji, ali naravno, to je veliki posao i zahtijeva velika financijska sredstva. Drugo rješenje je da Grad Dubrovnik izgradi novi bazen manjih dimenzija, primjerice u Gospinom polju. Tu je pak drugi problem koji traje desetljećima, a to su imovinskopravni problemi.

Treće i najbezbolnije rješenje bi bilo da neki dubrovački hotel ustupi svoj bazen djeci s posebnim potrebama kako bi učili plivati. Međutim, čini se da barem za sada, oni nisu najzagrijaniji za tu ideju.

Maro Marušić

Popularni Članci