NIJE PO SVAČIJEM GUSTU Luksuzni prateći katamaran ukrajinsko-američkog milijardera kratko posjetio Gruž

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija:
U Gruž je jutros uplovio katamaran izgrađen kao pomoćno, prateće plovilo za luksuznu jahtu Moonrise koji smo često viđali u Dubrovniku. 

Pomoćni katamaran Nebula izgrađen je koncem 2021. godine u brodogradilištu Astilleros Armon, a isporučen je ove godine. Nebula je treći prateći katamaran izgrađen u ovom brodogradilištu, a jedan od poznatih je bio Wayfinder Billa Gatesa. 

Nebula je izgrađena kao prateći brod za luksuznu jahtu Moonrise, u vlasništvu suosnivača i bivšeg izvršnog direktora WhatsAppa, mobilne aplikacije za razmjenu poruka koju je Facebook kupio 2014. za 19,3 milijarde američkih dolara, Jana Kouma.

Gibraltar Yachting

foto: Gibraltar Yachting

Nebulu pokreću MTU motori, a maksimalna brzina joj je 20 čvorova, brzina krstarenja je 16 čvorova, dok ima domet veći od 4000 nm. Može primiti osmero gostiju i 10 članova posade. S elegantnom vanjštinom, Nebula je opremljena za duga krstarenja s helikopterskom palubom i hangarom.

Nebula se u Gružu zadržala tek kratko vrijeme, a obzirom na današnji posjet, za očekivati je i skori dolazak luksuzne jahte Moonrise. Jahta je danas krenula iz Barcelone, a kao krajnja destinacija navedena je luka Durres u Albaniji. 

Popularni Članci