NIJE BAŠ STARO NORMALNO Posjetitelji s kruzera moraju biti na okupu, ne smiju ulaziti u restorane, butige...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović/DD
Prošlo je više od godinu i po' dana otkako je u Dubrovnik uplovio posljednji veliki kruzer i doveo goste. Epidemija koronavirusa pomrsila je planove, a dubrovačka luka je mjesecima prazna. U nju su prošlog ljeta uplovljavali tek kruzeri koji su u Hrvatskoj iskrcavali članove posade koji su putovali doma, nakon što su mjesecima u karanteni bili na sidru. 

Nakon višemjesečne pauze, u Dubrovnik je uplovio i prvi kruzer iz inozemnih luka. Riječ je o MSC Orchestri koja je isplovila iz Trsta i koja je uplovila u Gruž jutros u 6:30 sati u grušku luku. Predviđa se kako je njome stiglo oko 50 ili 60 posto ukupnog kapaciteta broda. 

„Vrijedi spomenuti i to kako je nemoguće bukirati cjelokupni kapacitet broda s obzirom na to kako jedan dio mora biti oslobođen i imati ventilacijski sustav u slučaju pojave zaraze na brodu. Taj dio predstavlja svojevrsnu 'karantenu' u koju bi se izdvojili gosti u slučaju zaraze Covidom-19,“ objašnjava ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo koji posebno naglašava važnost ovog uplovljavanja. 

„Veselimo se ponovnom dolasku brodova na kružnim putovanjima u našu luku. Prvi je bio La Belle de l'Adriatique koji u našoj luci obavlja home port, dakle u Dubrovniku se putnici ukrcavaju na brod i kreću na krstarenje. Home port je važan segment koji namjeravamo i dalje razvijati,“ ističe Pezo. 

No, bez obzira na sve navedeno, Pezo ističe kako se nastavlja razvijati i koncept Respect the City prema kojemu u povijesnoj jezgri ne bi trebalo biti više od četiri tisuće posjetitelja istovremeno, a od 2022. godine inzistira se i na brodovima koji će u luci boraviti dulje od osam sati. Također, u budućnosti će se svakako testirati i prijevoz putnika shuttle autobusima iz luke u Grad. 

Orchestra nije jedini MSC-jev brod koji će posjetiti Dubrovnik, s obzirom na to kako je za 14. lipnja planiran dolazak MSC Splendide. 

GRUPE S KRUZERA SU OGRANIČENE, SVE SE RADI PO POSEBNIM PROTOKOLIMA 

Gosti s MSC-jevih kruzera stižu i u Dubrovniku će boraviti poštujući posebne protokole koje propisuje kompanija. Radi se u tzv. bubble protokolu koji će omogućiti kad ti gosti posjećuju restoran ili neki muzej da su u tom momentu na tom području sami. Za sigurnost su zaduženi covid redari, a njihovi vodiči obično imaju uvjerenje kako nisu zaraženi Covidom-19, bilo da se radi o negativnom PCR testu ili potvrdi o cijepljenju. 

Pezo navodi kako se očekuje kako će se od 1. kolovoza pravila relaksirati. 

„Kompanije imaju svoje protokole koje propisuju. Ne propisuje ih Luka. Na nama je da ih ispoštujemo dok su na snazi,“ izjavio je Pezo. 

Popularni Članci