NEVJEROJATNO MOĆAN STROJ IZ KOMOLCA Pročistač riješio najveći problem Dubrovčana, mnogi dalmatinski gradovi traže savjet

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Mario Babarović
'Pročistač u Komolcu funkcionira dobro u što smo se uvjerili kada smo prethodnih mjeseci imali veća zamućenja', kazao je direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Protekli period u Dubrovniku je bio iznimno kišovit što je Dubrovčanima asocijacija na zamućenu pitku vodu. No, ovih dana nitko se i ne sjeća te loše navike zbog koje su građani redovito kupovali vodu jer ona iz špine nije bila za piće. Od kada je sredinom 2019. godine pušten u rad, pročistač u Komolcu stanovnicima osigurava čistu vodu tijekom cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima.

O detaljima rada ovog modernog uređaja osvrnuo se direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

- Da nemamo ovaj uređaj do sad bi u nekoliko navrata morali proglasiti vodu zamućenom, ali zahvaljujući pročistaču nema više potrebe za cisternama na užem području Grada Dubrovnika. Voda koja izlazi iz pročistača nakon ultrafiltracije je bistra i sanitarno potpuno ispravna za piće, a to je našim sugrađanima najbitnije - kazao je Matušić te naveo primjer velikog zamućenja rijeke Omble kada je tijekom obilnih padalina prošloga tjedna na izvorištu izmjerena maksimalna mutnoća nešto viša od 200 NTU. Prema njegovim riječima to je čak preko 50 puta veća od dozvoljene koja iznosi 4 NTU! Pročistač je nakon procesa ultrafiltracije detektirao izlaznu mutnoću svega 0.2-0.3 NTU.

- Mislim da je to najbolji dokaz funkcionalnosti pročistača jer je tako pokazao da se može nositi s ekstremnim uvjetima i isporučiti građanima čistu vodu. Sve sumnje koje su postojale u početku, zbog dugotrajnog procesa izgradnje uređaja, su uspješno otklonjene - istaknuo je direktor Vodovoda koji je najavio i sanaciju ispusta ispod Petke što je jednako važan projekt poput pročistača u Komolcu. Također najavio je i povezivanje sustava Omble i Palate na pročistač s ciljem da cijelo područje Grada Dubrovnika bude spojeno na pročistač.

- To će se realizirati kroz Aglomeraciju Dubrovnik, a dio toga su i trenutni radovi na području od Mokošice do Zatona. Drugi korak nam je spajanje vodoopskrbnog sustava Župe dubrovačke na pročistač što je dio buduće Aglomeracije Župa dubrovačka, na čijoj se pripremi već radi. Ne volim se uspoređivati s drugima, ali mnoge kolege iz dalmatinskih gradova nas zovu jer se žele ugledati na rješenje koje smo postigli s ovim pročišćivačem - zaključio je za Dubrovački dnevnik Lukša Matušić.

A.Čakić

Popularni Članci