'NEMOJMO ROVINAVATI GRAD!' Građani učinili funero za mrtve izloge i bacali cvijeće pred bankomate (FOTO/VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Vlasnica galerije Artur Sebastian Design i članica udruge DART Tea Batinić s nekolicinom građana danas je izvela performans na Stradunu 'Funero izloga' kojim je izrazila nezadovoljstvo zbog broja bankomata u povijesnoj jezgri koji su zauzeli dubrovačke izloge. 

Svoje su nezadovoljstvo pokazali time što su se obukli u odjeću za sprovod te bacili cvijeće pred 'mrtve izloge' u Gradu u koje su ugrađeni bankomati'. 

"Najedio nas je ovoliki broj bankomata u ovako kratko vrijeme. Izlozi Grada su oči Straduna. Što znači izlog? To je mjesto na kojem se izlaže. Danas smo došli učinit' funero onih izloga kojih više nema i položiti cvijeće ispred njih. Nadamo se kako ćemo dati dobar argumenat gradonačelniku da shvati kako privatni prostor treba biti unutra, a vani je javni prostor. Oni bi te bankomate trebali okrenuti prema unutra," kazala je Batinić dodavši kako razumije kako postoji potreba za bakomenatima i kako oni trebaju biti u Gradu, ali ne na ovakav način i ne na Stradunu. 

Batinić je istaknula kako su dosad imali pozitivna iskustva kad su u pitanju gradske vlasti te kako vjeruje kako će i ovaj put uvažiti njihove zahtjeve. 

"Kad se traži argumenat za žičaru, dobro se govori jer tko god se popenje na Srđ ne gleda put Trebinja nego put Grada. Znači onaj tko ima koncesiju nad žičarom nešto treba dati Gradu. Isto je i sa Stradunom. Tko god je stavio tu bankomat, on cilja prema publici koja je došla radi ovega Grada i njegovog nasljeđa. (...) Kontaktirala sam stručnjake koji su mi kazali kako bankomat može biti privatno vlasništvo, ali ako to narušava imidž Grada, može se donijeti Pravilnik da se oni premjeste u susjedne ulice," izjavila je Batinić koja kaže kako su joj turistički vodiči kazali kako ni turisti nisu sretni zbog navedenih rješenja. 

"Naši gosti se zgražaju. Navrijeme smo! Vjerujemo kako se nešto može učinit'. Slična inicijativa je bila kad su turisti počeli ići goli oko Grada, u bikiniju i slično. Mi smo počeli reagirati, govorili su nam kako ne možemo postići ništa. Nije istina! Postiglo se kako komnalni redari mogu naplatiti kazne za takve stvari," kazala je Batinić te poručila kako je 'ovo divan Grad i kako ga ne treba rovinavati'. 

Podsjetimo, veliku prašinu u javnosti podiglo je otvaranje mjenjačnice u prostorima gdje se nalazio Kraš s pripadajućim bankomatima. U Gradu se trenutno nalazi preko 30 bankomata. 

Popularni Članci