NEMA TRPEZE, ALI IMA HRPA GASTRO DOGAĐANJA Gurmani dolaze na svoje, kreće još jedan Good Food Festival

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Good Food Festival održat će se i ove godine, od 7. do 10. listopada, u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika. O programu je danas nešto više rekla direktorica TZ grada Dubrovnika Ana Hrnić na predstavljanju u Lazaretima.

„Nakon prošlogodišnjeg pandemijskog izdanja,i ove godine smo nažalost još u uvjetima pandemije i naš je program prilagođen trenutnim okolnostima. Svi se pitaju za Dubrovačku trpezu koja je bila centralni dio našeg festivala. Ove godine je nažalost nismo bili u mogućnosti organizirati zbog epidemiološke situacije,“ izjavila je Hrnić.


Kazala je kako je ove godine odličan odaziv restorana za Tjedan restorana, slatke ponude, vinokušnje i gastrotura. Tako je istaknula kako su se prijavila 33 restorana, a u tjednu Festivala gosti će u tim restoranima moći na posebne festivalske menije ostvariti popuste od 20 posto.


Ovogodišnja ponuda je obogaćena i Street Foodom na četiri kotača koji priprema Oli's Food Factory. Prva dva dana Festivala će se nuditi na šetnici u Uvali Lapad, a druga dva dana, dakle u subotu i nedjelju će u TUP-ovom dvorištu organizirati Cubano vikend, dakle pripremu najboljeg od kubanske ponude.


U najukusnijem gastro tjednu svi zainteresirani moći će uživati u delicijama i točenom pivu Dubrovačke pivovare. Tako će svakog dana festivala biti organiziran BARBAQ & DBC CRAFT BEER, od podne do ponoći. U četvrtak 7. listopada prisutni će moći uživati u izvedbi Bjelouški, u petak u koncertu Valetuda, u subotu će nastupiti Čuvari svirala, a u nedjelju će prisutne zabavljati DJ.


Dario Ševelj ispred Dubrovačke pivovare najavio kako će ljubitelji piva moći uživati u šest vrsta tog pića, ali i četiri vrste gostujućeg piva.


Ljubitelji dobre hrane u subotu, 9. listopada, s početkom u 13:00 sati, moći će uživati u prezentaciji i tematskom ručku „Istarsko zlato-tartuf' u konobi Veranda, uz živu glazbu Vicka i Luke.
„Imat ćemo jednu jako zanimljivu temu, a to su tartufi. Mnogi misle kako su tartufi nedostupni i namijenjeni samo određenim ljudima, pokazat ćemo da to nije istina. U suradnji s obitelji Karlić iz Paladina ćemo organizirati događaj. Imat ćemo tri slijeda uz tri čaše vina, također iz Istre, po jako pristupačnoj cijeni. Ne mogu reći koja će to jela biti, ni meni to žena još nije rekla. Samo želim reći ljudima kako su dobrodošli,“ kazao je vlasnik 'Verande' Mirko Andrić.


Gastro užici očekuju vas i u restoranu Urban&Veggie gdje svi zainteresirani u četvrtak, 8. listopada, s početkom u 19:00 sati moći uživati u večeri 'American Way', uz zvuk starih gramofonskih ploča, a nastupit će DJ Mrki.


„Event će biti popraćen hranom koja dolazi s američkih područja, a prilagođena je našem mediteranskom duhu,“ izjavio je dodavši kako veganska hrana ne mora biti samo za vegane nego kako u njoj mogu uživati svi koji to žele.


U petak, 8. listopada, s početkom u 19:00 sati bit će organizirana ribarska večer uz živu glazbu Tria Laus, a kušat će se jela s lokalno-uzgojenim namirnicama proizvođača iz Gornjih sela.
U subotu, 9. listopada, u Sunset Beachu će se uživati u roštilju s OFYR-a uz izvedbe Feredona, s početkom u 19:00 sati, a svi ljubitelji zdravog načina života na istom će mjestu u subotu i nedjelju, s početkom u 9:00 sati moći kušati zdravi doručak uz satove joge studija We DU Yoga. Kad se govori o doručcima, u petak, 8. listopada će se od 8:00 sati do podne u Kavani Lazareti služiti doručak s domaćim proizvodima dubrovačkog područja.


I ove godine Deša organizira radionice pripreme hrane. Tako će u četvrtak, 7. listopada, u 10:00 sati biti upriličena radionica kolača budim voditeljice Nine Smokvine, u petak, 8. listopada održat će se radionica 'Rogač na kvadrat' pod vodstvom Mirne Sarić, u subotu radionica cukarina voditeljice Fani Knego Pijević, a u nedjelju radionica koktela s Dešinim džemom od ljute naranče voditelja Lea Bautovića, Ivane Vinović i Marija Saulana. Sve radionice će se održati u Lazaretima.


Ana Grgić je ispred Deše pozvala sve zainteresirane da se prijave putem telefona i obogate radionice svojim prisustvom.


Ove godine organizirana je i vinska radionica Uvod u svijet vina koja će se održati u petak, 8. listopada u taverni Loggia, pod vodstvom Ksenije Matić. Također, u subotu, 9. listopada u TUP-u, s početkom u 15:00 sati svi koji to žele moći će naučiti nešto više o izradi keramičkih kalupa za kontonjatu u sklopu radionice pod vodstvom Anamarije Bezek.


Uz sve navedeno, u četvrtak 7. listopada u hotelu Rixos Premium Dubrovnik, s početkom u 9:00 sati bit će organiziran seminar i promocija knjige Uspješnost primjene Halal certifikata na međunarodnom tržištu, u organizaciji Centra za certificiranje Halal kvalitete i Županijske komore Dubrovnik, kao i besplatno vođenje pješačkom stazom Jesenski đir Gornjim selima, na Lokvi u Mrčevu. Bit će tu predstavljeni i promotivni meniji u seoskim domaćinstvima.


Ove godine, Festival će biti izveden u skladu s odlukom o ograničavanju korištenja jednokratne plastike Grada Dubrovnika i tvrtki u suvlasništvu Grada, a koja je donesena je u sklopu projekta Plastic Smart Cities, čiji je cilj smanjenje i zaustavljanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu.
Važno je naglasiti kako se za sve događaje potrebno prethodno najaviti zbog epidemioloških mjera.

Popularni Članci