/* */

NEKA ZAMIRIŠE NA DUBROVAČKU TRADICIJU Imamo najbolje recepte za uskršnja jela!

Autor: dubrovackidnevnik.hr

Trstenka Katija Puljizević donosi ričete za spravljanje tradicionalnih jela koja bi se uvijek našla na trpezama naših mama ili nona. Naučite praviti savršenu pincu i teharicu, a kao glavno jelo poslužite janjetinu s bižima!

Dok nam se srca gorljivo pripremaju za naš najveći katolički blagdan Uskrs, a komini vonjaju na fogace ili pince, sigurna sam da svaka domaćica razmišlja o uskrsnom stolu za obiteljski objed. Iako ne postoji neka posebna tradicija za uskrsnu trpezu, uobičajeno je da za to doba koristimo namirnice koje su nam u stađonu, janjetina, hren, kopar...

Osobno u mom se domu za marendu na uskrsno jutro, vazda spravljaju šparoge s jajima, mladi luk i tvrdo kuhana jaja, šunka... Objedujemo po običaju goveđu juhu sa zanzarelama, janjetinu s  bižima i koprom ili pečenu ispod peke s mladim patatama. Iza objeda se zasladimo pincom ili teharicom. Trstenska torta se  također zna naći na stolu.

PINICA ILI FOGACA 

SASTOJCI: 

1 kg glatkog brašna

4 cijela jaja

4 žumanjka

malo mlijeka

20 dag šećera

20 dag maslaca (može i 15 dag svinjske masti i 5 dag maslaca)

2 vanilin šećera

10 dag svježeg kvasca

2 dl mlijeka

korica limuna

korica naranče

(1 ožica ruma po zelji)

Kupica rozuline

PRIPREMA: 

Umrviti svježi kvas, izmiješati ga s malo brašna, mlijeka i šećera, i pustiti da se masa digne. Masnoće rastopiti u mlakom mlijeku .Izbatiti jaja, napose bjelanca i žumanjca .U žumanjca dodati mokre pa potom suhe sastojke i dobro umijesiti tijesto dok ne postane glatko. Ostaviti tijesto da se diže oko 45 minuta, na toplom mjestu.

Nakon toga se tijesto podijeli na tri jednaka dijela i oblikuje u polukugle. Oblikovane fogace staviti na masni papir. Pustimo da se opet udvostruče. Prije nego što fogacu stavimo peći u zagrijanu pećnicu, potrebno ju je premazati sa žbačenim (tučenim) jajem, posuti granuliranim cukarom, te razrezati na križić. Peče se 35-45 minuta na temperaturi od 150 stupnjeva.

Od istog tijesta čini se i TEHARICA, slatki kruh u obliku pletenice u čiju se sredinu umetne crveno pengano  jaje.

JANJETINA S BIŽIMA

SASTOJCI: 

1 kg mlade janjetine,

1 kg očišćenog biža,

petrusin,

kopar,

česan,

konserva,

2 glavice luka,

Bijelo vino, papar, sol.

PRIPREMA: 

Na svinjskoj masti (2 ožice) izdinstati sitno nasjeckan luk. Kad uvene i dobije zlatnu boju, dodati 2 do 3 pice sjeckanog česna i petrusin. Odmah potom dodati ožicu konserve i pustiti da se zaprži.

Nasjeckanu janjetinu na kocke dodati i okrenuti na šugu par minuta da se zatvore pore.

Dodati 1 čašu bijelog vina i sve zajedno izdinstati sa začinima dok vino ne ishlapi, otprilike 40-tak minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga dodati biž i kopar te nastaviti kuhati još pola sata.

U TRSTENOME SE NIJE BLAGOSLIVLJALA HRANA NEGO BICA

Katija Puljizević tvrdi da se u njenome Trstenome, u crkvi Sv Vida, po tradiciji nikada nije vršio blagoslov hrane nego blagoslov bice tj. cjepanice od masline ili duba.  

„To je jedan od najljepših obreda blagdana za mene. Blagoslov vatre, kad otac nosi cjepanicu iz doma, kad u kasni sumrak počinje blagoslov vatre i svijeće je nešto sto bi svatko trebao doživjeti. S tom se bicom ložio popret i na toj se vatri spravljala hrana što je predstavljalo blagoslov hrane i obitelji. Posebna je to draž i uvertira u naš Uskrs. Kao djeca smo iza objeda se znali igrati kovanicama kojima smo gađali jaja. Bile su to posebne draži koje mnogi poštuju i danas. Lijepo  se sjetiti običaja, a još ljepše ih je poštovati,“ kaže Katija koja svim čitateljima Dubrovačkog dnevnika želi sretan i blagoslovljen Uskrs. 




Popularni Članci