Ne biste vjerovali što se prije 80 godina nalazilo u parku Gradac

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Prestao je s radom početkom Drugog svjetskog rata

Svojevremeno je u parku Gradac bio Ptičji vrt, kao i kavezi s malim sisavcima, odnosno pravi mali Zoološki vrt. Evo što o tome kaže autorica knjige Dubrovački komini Jadranka Ničetić.

-Povodom obilježavanja tridesete godišnjice društva Dub, 1929. godine, temeljito je uređen i rekonstruiran park Gradac. 
Tom prigodom, a na prijedlog mlađih članova Društva, u zapadnom dijelu parka sagrađen je i u jesen iste godine otvoren Ptičji vrt na veliku radost mnoštva građana.

Vrt je planiran, sagrađen i opremljen, kako materijalom tako i ptičjim fondom, isključivo donacijama građana i tvrtki. Do proljeća vrt je već imao lijepu zbirku ptičje faune, pa čak i primjerke nekih rijetkih i egzotičnih vrsta. Osim krletki sagrađeni su i kavezi za manje sisavce. Uprava ga je planirala s vremenom proširiti u mali zoološki i botanički vrt.

U početku Ptičji vrt je uspješno radio i bio dobro posjećen. Ulaz se naplaćivao za odrasle i djecu, a postojao je i strogi kućni red. Koliko je vrt bio popularan među građanstvom, posebno djecom, najbolje govori podatak da ga je u prvoj godini postojanja posjetilo 15000 ljubitelja ptica.

Nažalost Društvo nije bilo u mogućnosti da ga samo održava, a na zahtijev da tu obvezu preuzme Općina došao je negativan odgovor «...jer Ptičji vrt nije dovoljno aktivan u prihodu». Društvo se bori s velikim poteškoćama u nastojanju da ga očuva, nažalost, sredinom 1941. godine Ptičji vrt je ipak morao biti zatvoren.

Ova plemenita ideja «Doživjela je uspjeh i priznanje naišavši na shvaćanje najširih slojeva. Ostvaren idejom Pododbora «Duba», s ciljem da postane trajnom atrakcijom koja će privući što više ljudi obnovljenoj prirodi parka Gradac, Ptičji vrt je bio napredna misao onog doba, a da je ostao nema sumnje da bi i danas privlačio brojne posjetitelje» - kaže Ničetić.

Popularni Članci