NASTAVAK CIKLUSA "ČITANJE GRADA" Studentski teatar Lero izveo Bilješke o malim gradovima i malim državama Toma Basiljevića

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Studentski teatar Lero
Studentski teatar Lero u utorak 7. svibnja na svojoj sceni u Lazaretima premijerno je prikazao sedmo izdanje svoga uspješnog programskog ciklusa Čitanje Grada započetog u sklopu nacionalne manifestacije Godina čitanja 2021.

U slijedu izbora manje poznatih naslova i autora kojima je Dubrovnik tema, izbor i zagovor, odabran je esej dubrovačkog vlastelina Toma Basiljevića (1756.-1806.), prosvjetitelja i neprihvaćenog kritičara ondašnjeg Dubrovnika u kojem je bio članom Patriotskog društva.

Bilješke o malim gradovima i malim državama Basiljević je napisao upravo za to društvo tadašnjih dubrovačkih intelektualaca ne uspijevši za života dovršiti svoje najvažnije djelo Plan reforme Ustava Dubrovačke Republike.

Izvedbu je pripremio i dramatizirao Davor Mojaš, oblikovatelj svjetla je Mato Brnjić, autor glazbe Petar Obradović, kostima Dubrovka Lošić, videa Rela Petric.

Sudjelovale su Lerove članice: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić Medi, Barbara Horvat i Lući Sarić.

Do sada je Lero u sklopu ovoga svoga popularnog i od publike dobro prihvaćenog programskog ciklusa prikazao tekstove, eseje, kronike, sjećanje i dnevnike: Nade Skatolini, Milana Milišića, Josipa Berse, Iva Vojnovića i Josipa Kosora. U nastavku sezone,

Lerovci će krajem svibnja reprizirat novo izdanje Čitanja Grada, ali odigrati i svoju novu predstavu Toliko o pticama s kojom će nastupiti i na Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Popularni Članci