NAJTUŽNIJA DUBROVAČKA PRIČA 'U trenu nam je stao život, moja djevojčica svakog dana doziva tatu'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Magda Knego, privatni album
Vjerojatno je malo onih koji nisu čuli za Gogu, četverogodišnju djevojčicu koja je ujedinila građane Dubrovnika, ali i šire u želji da pomognu njoj, ali i njenoj hrabroj majci Magdi Knego. 

Život piše čudne priče, a ponekad je dovoljna samo minuta kako bi se on u potpunosti izokrenuo. Dogodilo se to malenoj Gogi (Gordani) i Magdi prije pet mjeseci kad ih je napustio njihov otac odnosno suprug Pero Knego koji im je bio velika emocionalna i financijska podrška, baš onako kao što se to od muškarca i očekuje. Magda je postala samohrani roditelj djeteta s posebnim potrebama.

„Mi smo 15. ožujka s Gogom bili na kontroli u Zagrebu i po noći smo se vratili u grad. U subotu smo se spremali da idemo obaviti spenzu i ostale obveze, popili smo čaj, kavu, smijali smo se. Pošla sam u sobu, on je pošao u WC. Srušio se, pukla mu je moždana aneurizma. Bila je to trenutna klinička smrt, nakon čega je uslijedilo 14 dana duboke kome. Na Veliki petak nas je napustio,“ priča Magda držeći svoju djevojčicu koja je tijekom razgovora stalno ponavljala: 'Pero, Pero', ime njenoj oca.

Goge ga stalno doziva, mada smo joj rekli kako je na nebu

Kako kaže Magda, nakon toga im je u trenu stao život. Gubitak je, očekivano, teško pao i djevojčici koja je bila 'tatino dijete'. I danas ga često doziva, na dnevnoj bazi, svaki put kad joj nedostaje, kad traži njegovu zaštitu ili kad jednostavno želi nešto dobiti, kao što to radi svako dijete.

„Nakon tog događaja nisam mislila na ništa konkretno, slike su se same vrtjele; od naše veze, preko vjenčanja, do trenutka kad smo se prvi put sreli. Cijeli naš život mi se vrtio pred očima. Goge ga i dan danas traži, očekuje da će on doći. Uz sve priče o tome kako je tata na nebu i kako neće doći, onda ga stalno doziva, posebno kad vidi osobu koja fizionomijom podsjeća na njega,“ emotivno kaže Magda koja je danas jedini skrbnik djevojčice kojoj je dijagnosticirana cerebralna paraliza.

Naime, Magda je u 30. tjednu trudnoće upala u preeklampsiju koja označava poremećaj u trudnoći koji se manifestira kroz povišen krvni tlak trudnice i visoku razinu proteina u urinu, a u teškim slučajevima može izazvati smrt majke ili djeteta.

„Goge je rođena hitnim carskim rezom živa i zdrava, no ja sam bila u kritičnom stanju. Pero je tri, četiri puta tjedno putovao za Zagreb samo da nas vidi i osjeti. Moj oporavak od poroda je bio jako težak, šanse su mi bile male. Goge je bila u redu do 20. dana, disala je samostalno, nakon čega su uslijedile komplikacije i tri reanimacije,“ izjavila je Magda.

Goge danas puno toga razumije i razvija se, ali ne može samostalno sjedati niti hodati. Uporna majka s njom vježba četiri puta tjedno. Naravno, u svemu tome joj prilično nedostaje podrška njenog supruga s kojim je činila dobar tim. Ujedinjeni u pomaganju svojoj kćeri, od jutra do večeri su timski radili na vježbama, no sad je cijeli teret pao na Magdu koja je danas prilično iscrpljena, izgubila je na kilaži i sa svega 50-ak kilograma pokušava pohvatati sve izazove koje je život stavio pred nju. Snagu joj, svakako, daje činjenica kako ima kćer za koju se mora boriti, ali i uvjerenje kako, tvrdi Magda, danas imaju saveznika na nebu koji će im zasigurno pomoći u životnim bitkama.

Tračak svjetla u mraku 

Kako se i tijekom najtmurnijeg dana zna pojaviti tračak sunca, tako se i u teškim životnim situacijama često ukažu dobre prilike. One su se Gogi i Magdi ukazale putem poruke dr. Joška Glavića iz Poliklinike Glavić koja im je, nakon što su čuli za situaciju u kojoj se nalaze, ponudila besplatnu rehabilitaciju kako bi mala Goge stala na svoje noge.

„Humanitarka Iva Futek, inače Perova prijateljica, pokrenula je humanitarnu akciju kako bi nam se pomoglo. Nedugo nakon toga se javio dr. Glavić koji nam je uvelike pomogao. Goge već drugi tjedan ide na rehabilitaciju u polikliniku. Nisam mogla vjerovati kad sam vidjela poruku dr. Glavića. To je bilo nešto nevjerojatno. On je na prvom mjestu čovjek, pa tek onda doktor. Postoji velika šansa kako će stati na svoje noge i to mi je, naravno, ogromna želja,“ govori Magda.

Ova mala obitelj danas živi u podstanarstvu, na drugom katu zgrade u Mokošici. Magda naglašava kako ima najbolju gazdaricu na svijetu i kako je riječ o savršenoj ženi, no problem, na koji nitko ne može utjecati, predstavlja činjenica kako zgrada nema lift i kako joj je jako teško pristupiti stanu do kojega vode skalini.

Goge i Magda žive od 2 300 kuna koje majka prima kao njegovateljica, 1 500 kuna osobne invalidnine i 830 kuna dječjeg doplatka. Magda plaća stanarinu u iznosu od 2 tisuće kuna plus režije.  Uz sve obveze koje ima prema svojoj kćeri i činjenicu kako joj je potreba cjelodnevna skrb, svaka pomoć ovoj je maloj obitelji dobrodošla.

Pomoći možete i vi, sukladno financijskim mogućnostima, uplatom na račun:


HR5324070003262082133
MAGDA KNEGO
OTP BANKA

Vama će to biti možda biti malo, ali nekome drugome značit će cijeli svijet.

Popularni Članci