NOVI HOME PORT U 2021. Najave za iduću kruzing sezonu su odlične, po prvi put nam dolazi luksuzna Evrima

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: , Ritz Carlton, Goran Mratinović
Uz home port aranžman profitiraju Lučka uprava, ali još i zračna luka, kao i lokalni hoteli, pojašnjava ravnatelj Blaž Pezo. 

Dogovoren je novi home port u Dubrovniku koji bi trebao krenuti početkom iduće turističke sezone. Riječ je o brodu kompanije Ritz Carlton Yacht Collection, potvrdio nam je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo pojasnivši kako se radi o novoizgrađenom brodu Evrima od 26.500 BT koji je dugačak 190 metara, a može primiti do 300 putnika.

- To je luksuzni mali kruzer koji bi prvi put od 2021. godine dolazio u Dubrovnik u home port aranžmanu. Zasad su dogovorena dva ticanja, a uskoro očekujemo i dodatne najave - kazao je Pezo te dodao kako će uz ovu kompaniju, home port operacije u Dubrovniku vršiti i brodovi koji su i ranije koristili luku Dubrovnik kao home port poput Marella Explorer 2, La Belle de l'Adriatique, Crystal Esprit, Sea Dream I, Sea Dream II te Viking Star. Brod Evrima bi trebala doći prvi put u Dubrovnik sredinom lipnja.

Ritz Carlton

Home port kao strateško opredjeljenje

- Ključno nam je raditi na pripremama za iduću sezonu i već imamo dosta toga. Želimo da sve operativno prođe u najboljem redu stoga smo u intenzivnom kontaktu s kompanijama. Home port operacije su nam strateško opredjeljenje i to želimo razvijati jer je riječ o putnicima koji najčešće prolaze kroz našu Zračnu luku i ostaju u našim hotelima. Ne radi se o jednodnevnim posjetiteljima na koje je bilo najviše povika u smislu stvaranja gužvi na gradskim prometnicama tijekom ljetnih mjeseci. U tom kontekstu razvijamo i ovu priču s brodom kompanije Ritz Carlton - rekao je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Prvi kruzer u siječnju?

Franković je prošli tjedan najavio dolazak prvog kruzera već u siječnju. Tako bi prema njegovim riječima trebao doći brod kapaciteta 900 putnika kompanije Viking Cruises koji bi posjećivao isključivo hrvatske luke - Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar pa bi se ponovno vraćali u Dubrovnik.

Od početka pandemije u svijetu turizma najviše su stradale kompanije koje se bave krstarenjima, pa je očuvanje zdravlja na brodu najvažnija tema o kojoj svi iz tog sektora raspravljaju. Sveobuhvatni zdravstveno-sigurnosni protokol prvi je predstavila kompanija MSC Cruises ovo ljeto čiji su kruzeri plovili Mediteranom. Nove procedure uključivale su univerzalno testiranje na COVID-19 za sve goste i članove posade prije ukrcaja, posjeta obali u svakoj destinaciji samo na organiziranom izletu, kao i uvođenje "COVID-19 plana zaštite". Pojačane su higijenske mjere, socijalna distanciranja, nošenje maski...

Praćenje epidemiološke situacije

- Sve te kompanije su uvele striktne kontrole i protokole. Razina zaštite i sigurnosti je podignuta do maksimuma, pa su tako uveli nove ventilacijske sustave, sklapali ugovore sa zdravstvenim ustanovama, pa čak i predvidjeli prostore za samoizolaciju za one koji su sumnjivi slučajevi. Uvedene su mjere i procedure na brodovima kako bi se osigurala najviša razina zdravstvene zaštite, a mogućnost širenja zaraze COVID-19 bila svedena na minimum. Sve to povećava izdatke brodskih kompanija, pa su njihove zarade manje, ali najgore za njih je da se ništa ne događa - navodi ravnatelj Pezo.

Prema njegovim riječima Lučka uprava Dubrovnik će biti na vrijeme upoznata s propisima i detaljima svake kompanije posebno. Pezo je istaknuo kako su najave za iduću godinu odlične.

- Imamo informacije od kompanija i udruženja da ulažu maksimalne napore na izradi zdravstvenih / epidemioloških mjera. Detalje ćemo dogovarati s lokalnim stožerom civilne zaštite kad sve to bude aktualno. Ostaje nam pratiti epidemiološku situaciju koja će biti ključna pri donošenju bilo kakvih odluka - zaključio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Dva kruzera istovremeno u Luci

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u emisiji novinara Petera Greenberga 'The Travel Detective' je najavio kako će u Dubrovnik ubuduće biti dopušteno uplovljavanje najviše dva kruzera istovremeno.

Goran Mratinović

Popularni Članci