MODERNI DUBROVAČKI KONOBARI: Biste li se vi usudili napraviti ovo?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ilustracija
O dubrovačkim oriđinalima napisane su knjige, a one najbolje zgode i dan danas se prenose usmenom predajom. 

Oni stariji. koji su živjeli u Dubrovniku u neka romantičnija vremena s radošću se sjećaju priča o ljudima kao što je bio Ugo Veranzza. Jednu od njegovih dogodovština prenosimo sa  Facebook  stranice posvećene Dubrovniku.

"Još ću jednom citirati Patu uz sljedeću zgodu. Ugo je umirao od sušice (tuberkuloze) bez mogućnosti izlječenja. U toj teškoj bolesti, njegovala ga je jedna opatica. Možda posljednje njegove riječi prije nego je zauvijek ostavio Grad bile su njoj upućene, citat:

„Žo mi je časna što nisam imo vremena i vama ga kalumat.“ (kalumat = uvaliti).

Iako se Pata raspisao o njemu ja ću samo još dodati ono što sam osobno doznala o njegovim lakrdijama.

Poznat kao inpica di skandali (šaljivdžija), napravio je u jednom dubrovačkom restoranu intjeru (posvemašnju) burlesku.

Neki je gost naručio kobasicu s dva jaja za doručak. Ugo, ne misleći na posljedice, već samo na nazočnu publiku i prigodu za masnu šalu, svoju je kompletnu muškost položio na pjat (tanjur), posuo po vrhu petrusinom (peršinom) i prišao gostu s narudžbom.

Urnebesu od smijeha nije bilo kraja, a da je to bio njegov originalni poduhvat, svjedoči i to što mu se psina još uvijek pamti.

Bio je sudionik II. svj. rata, dakle živio je i bludio negdje 50-tih godina 20. st."

Popularni Članci