Dr. sc. Vilma Kosović moderator na međunarodnom kongresu u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prof. dr. sc. Hricak: "Na Balkanu je povećana stopa smrtnosti od raka, to je globalni problem"

Kongres onkološke dijagnostike (OIC) je međunarodna škola za liječnike radiologe, liječnike nuklearne medicine, onkologe i onkološke kirurge koji se održava devetu godinu za redom u Dubrovniku.

Međunarodni kongres u Dubrovniku okupilo je oko 250 polaznika iz 49 zemalja koji dolaze iz šest kontinenata, a održava se u organizaciji prof.dr.sc. Hedvig Hricak iz Memorial Sloan Ketteringa, poznate bolnice za karcinom iz New Yorka. Profesorica Hricak je svjetski poznata znanstvenica i stručnjakinja iz dijagnostike i liječenja tumora koja je prilikom boravka u Dubrovniku istaknula kako je rak danas galopirajuća bolest svugdje na svijetu.

- Na Balkanu stopa smrtnosti od raka je povećana, ali to nije problem jedne države posebno, već je globalni problem. U našem poslu najvažniji su uređaji i liječnički tim koji uz kvalitetnu edukaciju može osigurati puno toga. Zbog toga je ovaj događaj u Dubrovniku jako važan jer za karcinom je važna prva dijagnostika i terapije - kazala je profesorica Hricak koja kontinuirano pomaže implementirati najnovije metode prevencije, dijagnostike i liječenja karcinoma u hrvatsku medicinu te izuzetno doprinosi ravoju hrvatske onkologije i radiologije.

Na ovom poznatom međunarođnom kongresu predavanja su održali vodeći američki i europski stručnjaci-radiolozi Centra za karcinom Memorial Sloan Kettering bolnice u New Yorku, Europskog društva za onkološku dijagnostiku, Odjela za radiologiju na Sveučilištu Ludwig Maximilians u Minhenu i Zavoda za biomedicinsku dijagnostiku  na Medicinskom sveučilištu u Beču. Uz profesoricu Hricak, predsjednik Europskog društva radiologa prof. dr.sc. Boris Brkljačić koji je imao predavanje na temu karcinoma dojke i značaja biopsije, izrazio je zadovoljstvo što je Dubrovnik stavljen na kartu europskog onkološkog imidžinga.

- Hrvatska kao mala zemlja našla je mjesto koje je značajno za područje onkološke dijagnostike. U Beču će se 2020. godine održati najveći kongres na svijetu o radiologiji, a mi ćemo imati čak deset predavača - kazao je profesor Brkljačić.

Moderatorica predavanja i voditeljica dubrovačkog Odjela za radiologiju dr.sc. Vilma Kosović, koja je i ujedno Predsjednica Županijske skupštine, aktivno je sudjelovala na Školi onkološke dijagnostike.

- Život onkološkog pacijenta direktno ovisi o slikovnom nalazu radiologa tako da je naš doprinos u edukaciji i saznanjima jako važan u stručnom smislu. Hrvatski liječnici ulažu velike napore u edukaciji i poboljšanju rada i trudimo se proširiti svoja znanja i iskusta zbog čega su ove konferencije važne da vidimo gdje je hrvatska radiologija u odnosu na svjetsku razinu - pojasnila je dr.sc. Vilma Kosović dodavši kako je to i velika prilika za Dubrovnik koji je domaćin Međunarodnog kongresa.

- Težimo što većem znanju, stručnosti, edukaciji i tehnološkom razvoju da postignemo maksimalne rezultate na svjetskoj razini - zaključila je voditeljica dubrovačkog Odjela za radiologiju dr.sc. Vilma Kosović.

Kongres onkološke dijagnostike uključuje predavanja o svim suvremenim slikovnim dijagnostičkim metodama koje se koriste kod onkoloških pacijenata, različite radionice, interaktivne rasprave slučajeva i panel rasprave. Ističe se osobita važnost dijagnostičkog snimanja u liječenju oboljelih od raka jer upravo temeljem tog nalaza se određuje daljnje liječenje onkološkog pacijenta. 

Ciljevi ovog kongresa su povećati specifično znanje liječnika o standardnim, suvremenim i najnovijim smjernicama i protokolima u onkološkom snimanju, primjena ovih saznanja te poboljšati vještine lijecnika i pomoći pri interpretaciji radioloških pregleda. Kongres pohađa i još nekoliko liječnika OB Dubrovnik.

Popularni Članci