'

“Mislim da smo vrlo licemjerni, protiv izgradnje HE Ombla sam!”

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako se protivi izgradnji HE Ombla budući da će takav projekt nedvojbeno loše utjecati na okoliš i uništiti dio ekološke mreže, a sve to nakon jučerašnjeg predstavljanja ključnih aspekata navedenog projekta od strane HEP-a.

"Dakle, u toj studiji je navedeno vrlo jasno da, kada bi se zahvat provodio, odnosno kada bi se hidroelektrana gradila po postojećoj projektnoj dokumentaciji, onda je nedvojbeno da će ona dovesti do uništavanja dijela ekološke mreže i da ta projektna dokumentacija, postojeća, koja je iz kraja 90-ih godina, nije usklađena s europskim direktivama, europskom Direktivom o staništima", kazao je dodavši kako, iako HEP ima dozvole iz 1999. godine, koje se na snazi, misli da su bili vrlo licemjerni, te da se iz tog razloga protivi ulasku u takav projekt.

"Prvo treba promijeniti mentalitet koji je takav da se tvrdoglavo i uporno pokušavaju izbjegavati procedure i propisi. Propisi su vrlo jasni i ono što bih mogao poručiti HEP-u je da čita zakone, da poštuje zakone i da čita europske direktive jer za nekoliko mjeseci ulazimo u Europsku uniju i naprosto si ne možemo dopustiti to da provodimo projekte koji nisu naprosto usklađeni s tim europskim direktivama", nastavio je ministar Zmajlović.

Naime, i prije nešto više od mjesec dana, Zmajlović je ustvrdio kako bi se vrlo lako moglo odustati od HE Ombla budući da bi mogla biti štetna za okoliš. Takve stavove je prije njega podržavala tadašnja ministrica Mirela Holy, koja je skeptična i prema projektu golfa na Srđu, baš kao i sada već bivši ministar turizma Veljko Ostojić.

 

Popularni Članci