'

Ministarstvo mora odlučiti o prihvatljivosti projekta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: gomdl.com
U srijedu, 6. ožujka 2013. s početkom u 11 sati, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode organiziralo je održavanje 3. sjednice Povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem „Srđ“.

Na sjednici su sudjelovali članovi Povjerenstva i  predstavnici ovlaštenika koji su radili na studiji. Uvid u tijek sjednice po prethodnoj najavi omogućen je i predstavnicima investitora. Uvid u tijek sjednice omogućen je također i za osmero predstavnika medija i nevladinih udruga građana. Predstavnici medija su se za prisustvovanje sjednici trebali prijaviti  na e-mail adresu glasnogovornice do 16:00 sati prethodnog dana kako bi se osigurao nesmetani rad članovima Povjerenstva i poštujući prostorno ograničenje, sukladno članku 21. stavka (2) i točaka 1. i 2,  Zakona o pravu na pristup informacijama (NN172/03). 

Premda se za sudjelovanje do navedenog roka prijavio samo jedan medij, novinar i fotograf, i jedan predstavnik udruge građana, za  preostalih pet predstavnika medija,  po redoslijedu dolaska, također je omogućeno prisustvovanje sjednici. Svi predstavnici medija bili su na početku sjednice upoznati s načinom rada te zamoljeni da svoj rad organiziraju tako da se ne ometa rad članovima  Povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva, Viša stručna savjetnica u Službi za procjenu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Zrinka Valetić otvorila je sjednicu s temom prihvaćanja zapisnika s prethodne sjednice.

Potom je krenula na točku dnevnog reda: izvještaj o provedenoj javnoj raspravi održanoj u Dubrovniku 27.12.2012. – 25.1.2013. te rasprava o odgovorima ovlaštenika na primjedbe dobivene tijekom javne rasprave.

Uslijedila je rasprava članova Povjerenstva po točkama studije.

Po završetku rasprave, predsjednica Povjerenstva zamolila je sve promatrače, uključujući medije, da napuste prostoriju kako bi u njoj ostali samo članovi Povjerenstva koji su pristupili donošenju mišljenja odnosno glasovanju. Nakon što je glasovanje završeno, predsjednica Povjerenstva zamolila je sve da se vrate u prostoriju i obavijestila da je Povjerenstvo jednoglasno donijelo pozitivno mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

Daljnji koraci u postupku: u sljedećih mjesec dana Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dužno je donijeti Rješenje kojim će odlučiti je li zahvat uz predložene mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša prihvatljiv za okoliš ili nije. Pozitivno mišljenje savjetodavnog stručnog povjerenstva Ministarstvu služi kao savjetodavna podloga stručnjaka za donošenje Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

Kako bi se omogućio nesmetan postupak, sukladno članku 8. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravu na pristup informacijama (NN 144/10), stavka (2) i točke 1) te stavka (7) dokumentacija i zapisnici svih sjednica Povjerenstva biti će dostupni javnosti po okončanju postupka i nakon donošenja Rješenja te će zajedno s Rješenjem biti objavljeni na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Popularni Članci