Ministar Butković suglasan s gradonačelnikom, treba pronaći rješenje za zračnu izoliranost Dubrovčana

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjelovao je danas na sastanku s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem koji se održao u palači Ranjina u sklopu ministrovog dvodnevnog radnog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sastanku su nazočili i župan Nikola Dobroslavić, pomoćnici ministra, saborski zastupnici iz DNŽ, gradonačelnici drugih gradova iz Županije te predstavnici Hrvatskih cesta i Zračne luke Dubrovnik.
Nakon uvodnog županovog izlaganja o položaju i planovima razvoja Dubrovačko – neretvanske županije, ministar Butković predstavio je prisutnima namjere i stavove Vlade Republike Hrvatske oko strateških projekata u ovoj Županiji. Najavio je završavanje “papirnate“ faze za Pelješki most u ovoj godini te početak gradnje u idućoj, 2017. godini.

Brza cesta Zračna luka – Dubrovnik prema ministrovim riječima prioritet je Hrvatskih cesta za koju bi u lipnju ove godine trebala biti gotova studija.
 
Gradonačelnik Vlahušić zahvalio se ministru Butkoviću na dolasku na samom početku mandata te govorio o nekoliko ključnih projekata vezanim za Grad Dubrovnik. Iskazao je inicijativu rješavanja pitanja vezova na Batali, odnosno da je Grad Dubrovnik spreman proračunskim sredstvima osigurati otplatu kredita HBOR-a u ukupnom iznosu od 10.000.000,00 (deset milijuna kuna) na razdoblje od 10 godina, odnosno milijun kuna godišnje. Govorio je i o zaustavljanju projekta proširenja ACI marine u Komolcu vrijednog 20 milijuna eura od strane uprave ACI-a.

Naglasak je gradonačelnik stavio na zračni promet odnosno maćehinski odnos Croatia Airlinesa i Zračnih luka prema građanima Dubrovnika. Istaknuo je kako je dobro sto se ulaže u Zračnu luku Zagreb, a posebno u ZL Dubrovnik korištenjem europskih sredstava, ali je naglasio kako su investicije dobre ukoliko građani Hrvatske, a posebno juga od njih imaju koristi, odnosno da mogu putovati po pristojnoj tržišnoj opravdanoj cijeni. Grad Dubrovnik želi što više hrvatskih građana kao turista, ali i slobodan put Dubrovčana i stanovnika s juga Hrvatske u ostatak zemlje, no to nije moguće ukoliko nisu u mogućnosti kupovati avionske karte o povoljnim cijenama pa će ljepotu zračnih luka gledati samo na slikama.
Zato je interes Grada osigurati svojim građanima pa i svim stanovnicima Županije 50 tisuća karata po povoljnim cijenama za Zagreb, rekao je gradonačelnik Vlahušić.

Ministar Butković složio se da treba pronaći zakonsko rješenje za trenutnu situaciju i izoliranost u kojoj se stanovnici juga nalaze, te su prema njemu ulaganja u Zračne luke besmislena ako ih građani ne koriste.

Popularni Članci