METKOVIĆ NE ŽELI IMATI VEZE S DUBROVNIKOM: Petrov želi svoje tablice?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Udruga Vlakovi / Facebook
Nakon što je u siječnju 2014. Grad Metković sudjelovao u javnoj raspravi koju je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a riječ je bila o uvođenju novih registracijskih pločica na vozilima, te nakon što godinu dana u Grad iz Ministarstva nije stigao nikakav odgovor, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov je ponovno Ministarstvu poslao prijedlog za uvođenjem registracijskoga područja Metković i registarske pločice oznake MT.

Valjanih razloga za uvođenje registracijskog područja Metković i s tim u svezi registarskih pločica je više.

Ako se kao kriterij uzme broj registriranih vozila, onda Metković spada u kategoriju sa više od 10.000 registriranih vozila (kod Policijske postaje Metković broj registriranih vozila na dan 31.prosinca.2013.g. iznosi 10.449), što govori u prilog ustanovljenja registracijskog područja Metković.

Metković je po broju stanovnika šesti grad u Dalmaciji, kao naselje
broji 15.329 stanovnika, a Grad Metković kao jedinica lokalne samouprave broji 16.788 stanovnika. Kao središtu Neretve gravitiraju mu i Grad Opuzen, Općina Slivno, Općina Zažablje, Općina Kula Norinska koji su i teritorijalno bili u Općini Metković do 1993. godine.

Nadalje tu je i Grad Ploče sa 10.135 stanovnika i Grad Vrgorac sa 6.572 stanovnika, koji su odredenim orgarizacijskim oblicima već vezani za Metković.

Naime, Metković kao najveće naselje u Neretvi je i sudsko središte za gradove: Metković, Opuzen, Ploče, Vrgorac i općine: Kula Norinska, Slivno, Pojezerje, Zažablje, odnosno Općinski sud u Metkoviću je nadležan za područje navedenih gradova i općina, isto tako i Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je nadležno za područje istih gradova i općina.

Prekršajni sud je takoder sa sjedištem u Metkoviću sa stalnim službama u Pločama i Vrgorcu. Nadalje Metković je upravno, obrazovno, kulturno, sportsko, gospodarsko središte ovog dijela Dalmacije, kojem iz različitih razloga gravitiraju stanovnici navedenih gradova i općina.

Slijedom navedenog za očekivati je da će Metković biti sjedište i drugih službi za područja općina i gradova koja smo naveli.
Daljnja reorganizacija državnih institucija ima intenciju jačanja središta, jer teritorijalni ustroj kakav sada postoji u Republici Hrvatskoj sa 428 općina, 128 gradova i 21 županijom i gradom Zagrebom je prekobrojan i on će neminovno dovesti do ukidanja manjih jedinica lokalne samouprave uz jačanje ostalih i stvaranje regija kakav je slučaj i u ostalim europskim zemljama.

Iz svega navedenog je više nego razvidno da Metković treba imati svoje registracijsko područje , te u tom smislu Grad Metković daje prijedlog uvođenja novih registracijskih područja, odnosno uvođenje registracijskog područja Metković i registarske pločice oznake MT.

Popularni Članci