'

MCDONALD'S U GRUŽU POD VELIKIM UPITNIKOM Vlasnik zemljišta: Izigrani smo, Franković: Taj će projekt uvijek imati moju podršku!

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Dolazak McDonald'sa u Dubrovnik najavljen je kao gotova priča, no sada nad tim projektom stoji veliki upitnik. Puno se govorilo o toj velikoj novosti u Dubrovniku, održavani su sastanci između Grada i predstavnika nositelja franšiza, ali i vlasnika zemljišta u Gružu gdje se trebao smjestiti restoran i 'drive in' najpopularnijeg svjetskog lanca brze hrane, a na Gradskom vijeću se o svemu govorilo kao o nečemu što je vrlo izvjesno kako će se dogoditi. 

Međutim, 23. siječnja je istekao predugovor između tvrtke Imogeo i tvrtke Frendy u čijem se vlasništvu nalazi prostor na kojem se trebao smjestiti McDonald'sov restoran u Gružu. Naime, Imogeo je sestrinska tvrtka Globalne hrane, nositeljice franšize McDonald'sa u Hrvatskoj, čiji je osnivač Gregor Gavrilović, čelnik najvećeg mesnog carstva u Hrvatskoj, a uglavnom se bavi prodajom nekretnina u kojima su smješteni McDonald'sovi restorani na području Hrvatske. Uz to, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćeni su prijedlozi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika te Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij, u sklopu kojih se nije govorilo o restoranu u Gružu.

„Izigrani smo, a zbog toga što nisu održana obećanja koja smo dobili, dovedeni smo u nezgodnu financijsku poziciju“, govori nam Vide Matić čija je tvrtka Frendy vlasnik zemljišta u Luci Gruž.

„Sklopili smo predugovor s tvrtkom Imogeo koji je sada istekao, stavili smo plombu na našu imovinu te kupili prostor u Komolcu gdje smo planirali preseliti. Ušli smo u nepovoljan kredit, a plan nam je bio prihodom od prodaje zemljišta u Gružu isplatiti prostor u Komolcu. Imali smo obećanje gradonačelnika, no do toga nije došlo. Sad smo dovedeni u strahovitu financijsku situaciju“, govori Matić koji dodaje kako je, vjerujući kako će se na taj prostor ipak useliti McDonald's, što je naišlo na podršku Grada, odbijao neke druge ponuđače. Kaže kako su interes za kupnju, primjerice, imale i Plodine. 

Matić iznosi kako je cijela priča krenula još 2021. godine, kad je održan sastanak na kojem je Franković već tada dao mišljenje kako je dolazak McDonald'sa u interesu Dubrovnika te kako je dao podršku tom projektu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici McDonald'sa u Hrvatskoj, a u Dubrovnik je stigao i direktor McDonald'sa za jugoistočnu Europu. Također je kazao kako je izrađen idejni projekt, koji nikada nije uvršten u prostorne planove, ali i kako je Franković javno govorio, primjerice na sjednicama Vijeća, kako će taj projekt biti realiziran. Matić nadalje tvrdi i kako gradonačelnikovo pismo namjere nikada nije stiglo do izvođača projekta u Zagrebu nego kako je stajalo u ladicama, stoga smatra kako nije postojala iskrena namjera da se taj projekt realizira. Na pitanje je li se susreo s gradonačelnikom Frankovićem kako bi se otklonili nesporazumi, Matić je odgovorio kako nije već neko vrijeme.

Dubrovački dnevnik je kontaktirao i gradonačelnika Mata Frankovića vezano uz ovaj projekt, na što je on odgovorio kako ne želi detaljno komentirati Matićeve navode, no kako vlasnik ovog vrijednog zemljišta nije u pravu. Poručio je kako je projekt McDonald'sa imao njegovu podršku uvijek, a imat će je i nadalje.

„U posljednjih godinu dana, nitko iz McDonald'sa nije došao do nas, a kada dođu, mi ćemo ih spremno primiti i pomoći im u realizaciji projekta. Pritisak vlasnika zemljišta, Vide Matića, na određene vijećnike u Gradskom vijeću ne mogu razumjeti. Tako se ne realiziraju investicije, nego legalnim i zakonskim putem. To je jedini način“, poručio je Franković koji nije htio ulaziti u detalje pritisaka o kojima govori, ali je poslao nedvosmislenu poruku kako je McDonald's u Dubrovniku i dalje poželjan.

Popularni Članci