'

Logoraši poručuju Željanu Konsulu: "Možeš li onima koji su život ostavili u Morinju objasniti veličanje imena zapovjednika logorske straže!?"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: bazenkotor.me/društvene mreže
Podružnica dubrovačko-neretvanske županije Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora uputila je dopis Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Vladi Republike Hrvatske, zbog odigravanja vaterpolo utakmica na bazenu u Kotoru koji nosi ime čovjeka koji je bio stražar u logoru Morinj. 

"Dižu glave na sve strane, ptice rugalice", pišu u svom dopisu Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Vladi Republike Hrvatske logoraši iz naše županije.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:  

"Zgroženi zbog pokušaja ucjene od strane VK Primorac iz Kotora, a zbog spremnosti naših klubova i HVS (?) da se utakmice regionalne vaterpolo lige odigravaju na „neutralnim terenima“, izražavamo i najoštrije osuđujemo ovakav vid sportskih dogovora i prodaje za judine škude!

Od Grada do Zagreba.

Naime, Crnogorci su tražili „reciprocitet“, da ukoliko hrvatski klubovi neće igrati na bazenu „Zoran Gopčević“, onda se utakmice u Hrvatskoj neće igrati ni na bazenima naših klubova. Kako stvari stoje, naši su pristali na „ustupak“ ne vodeći računa zbog kojih se razloga do sada nije igralo u Kotoru, na bazenu koji nosi ime po zapovjedniku straže u logoru Morinj, te su na taj način ozbiljno retraumatizirali bivše logoraše, nas 400-tinjak, od kojih je više od trećina umrla.

312 logoraša iz naše županije, 40-ak iz RH, te 50-ak iz Hercegovine. Najmlađi je imao 13 godina, a najstariji 82 godine! Tamo smo proveli 17.800 dana, a logoraši su bili zatočeni od mjesec dana do 9 mjeseci! Žene su zatočili u zatvoru u Kumboru.

Usprkos tome, naši bi ipak igrali tj. pristali na ucjenu iz Crne gore, bez obzira na počinjeni zločin i samog zločinca Gopčevića.

Posebno boli izjava lokal patriota Željana Konsua (citiram njegov osobni stav)... kako više ne postoje zapreke i razlozi za neodigravanjem utakmica u Kotoru te da smo mi u Dubrovniku najpozvaniji govoriti o tome...

Jadni li ste, gospodine Konsuo i ostali... do Zagreba! Jeste li već zaboravili nedavnu prošlost, šta radite izdajući i pljujući žrtve logora Morinj i Kumbor, njihovu krv, suze, svakodnevne batine koje su dobïvalì samo zato što su Hrvati i vole svoju zemlju!

Gospodine Konsuo, imao si dovoljno mandata da predložiš imenovanje bazena u Gružu po, npr. herojskoj 163. brigadi HV!

Pa eto, i mi logoraši imamo svoj stav!

Možeš li onima koji su život tamo ostavili, njihovim obiteljima, djeci, ženama, napaćenim zarobljenicima, objasniti veličanje imena zapovjednika logorske straže?

Možeš li razumjeti patnju i muku holokausta kojeg smo proživjeli i zbog kojeg i dan danas imamo posljedice?

Ispred Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora izražavamo protivljenje odigravanja vaterpolo utakmica hrvatskih klubova na bazenu koji nosi ime ratnog zločinca.

Protivimo se ustupcima VS Crne gore, VK Primorac, stavovima i ponašanju njihovog predsjednika Siniše Kovačevića, pobornika srpsko-crnogorske agresije na hrvatski jug, koji je nedavno organizirao prosvjed protiv postavljanja spomen ploče u logoru Morinj. A vi ga još zovete na festu povodom 100 god. VK Jug!

Onima koji su odlučili bazen nazvati Gopčevićevim imenom, mogu samo poručiti da su pokazali svoje pravo lice, mišljenje i stavove, ne obazirući se i pravdajući zločin koji se dogodio nad Hrvatima. Od davnina Srbi i Crnogorci pretendiraju na hrvatski teritorij, a logori Morinj i Kumbor su bili jedna u nizu tamnica hrvatskog puka, naših sugrađana i suboraca koji su branili i obranili Grad i Domovinu od agresora.

Inzistiramo da Hrvatski klubovi i reprezentacija ne igraju na tom bazenu, pozivamo na razum i pijetet... SVE, od načelnika općina, gradonačelnika, župana do Ministarstva branitelja, Turizma i sporta, MVP i Vlade RH", stoji u dopisu.

Popularni Članci