test

LIBERTAS IMA SEDAM NOVIH AUTOBUSA Mekišić: Rasporedit ćemo ih na prigradske linije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petra Srebrović
U sjedištu Libertasa Dubrovnik d.o.o. u Komolcu, danas je predstavljeno sedam gradsko-prigradskih poluniskopodnih autobusa marke IVECO financiranih putem fondova Europske unije.

Nabavljenih sedam gradsko-prigradskih poluniskopodnih autobusa marke IVECO dužine su 12 metara, kapaciteta 76 mjesta, od toga su 44 sjedeća. Vozila su opremljena E6 motorima koji udovoljavaju suvremenim ekološkim normama. Dobavljač je tvrtka Autobus d.o.o., a vrijednost nabave iznosi 10 570,840,00 kuna (uvećano za PDV).

Nakon prezentacije vozila uslijedile su izjave za medije, a obratili su se gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, direktor društva Libertas Dubrovnik d.o.o. Franko Mekišić i Robert Vrhovski, predstavnik dobavljača autobusa, tvrtke Autobus d.o.o.

Robert Vrhovski direktor tvrtke Autobus d.o.o. koja je zastupnica za IVECO za područje Republike Hrvatske istaknuo je kako je tvrtki veliko zadovoljstvo biti dio revitalizacije i obnove voznog parka Grada Dubrovnika.

„Ovih sedam vozila namijenjeno je za spoj urbanog i prigradskog prometa, ta vozila bi bila prioritetno namijenjena na okolicu grada Dubrovnika, odnosno spoj grada s okolnim općinama. Vozila su pogonjena dizel motorima, klimatizirana i opremljena rampama za osobe s invaliditetom, ali su specifična po tome što su opremljena prigradskim sjedalima, odnosno sjedalima koja su namijenjena za dužu vožnju“, kazao je Vrhovski.

„Libertas Dubrovnik u drugom valu nabave autobusa iz EU fondova nabavlja 18 autobusa ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna. Za sada nam je isporučeno sedam autobusa, to su gradsko-prigradski autobusi kapaciteta 76 mjesta, od čega je 45 sjedećih i 31 stajaće mjesto. EU financiranje je u ovom postupku 85 posto, što znači da ćemo dobiti devet milijuna kuna europskih sredstava, a ostalih 15 posto je naših sredstava. Autobusi su namijenjeni pretežno za područje općina, pa smo već odredili da će jedan ići za Ston, jedan Slano i jedan u Brsečine, Molunat“, pojasnio je direktor Libertasa Franko Mekišić.

„Autobusi će biti raspoređeni na prigradske linije, a mislimo da trenutna povezanost prigrada odgovara potražnji“, naglasio je Mekišić i apostrofirao kako je prijeđena kilometraža autobusa u razini 2019. godine.

Gradonačelnik Franković podsjetio je kako je na početku svog prvog mandata više puta isticao kako je cilj da javni gradski prijevoznik manje autobusa kupuje vlastitim sredstvima, a da više autobusa kupuje koristeći europska sredstva.

"Vidimo da se to realizira. Prethodno je u prvoj nabavi bilo 11 autobusa, a sada imamo i sedam prigradskih autobusa. Ostatak autobusa nam dolazi vrlo skoro, kroz par tjedana. Nakon toga možemo podvući crtu i reći da smo odradili jedan sjajan posao. To ne znači da će posao tu završiti, pred nama je i program ITU mehanizma, koji će nam omogućiti kupnju dodatnih autobusa", rekao je Franković i dodao kako će intencija u tom trenutku ići prema električnim autobusima.

"Već smo ih više testirali na području grada i vjerujem da smo spremni i za taj iskorak. Ukupno kada pobrojimo sve autobuse koji bi trebali doći i koji su već tu, to je ukupno 35 novih vozila, što je značajno povećanje standarda u vožnji javnim gradskim prijevoznikom, kako na području grada tako i prigrada. Drago mi je da su prvi autobusi koji su došli – prigradski autobusi, to pokazuje da jednaku brigu vodimo kako o gradu tako i o prigradu", rekao je ovom prilikom gradonačelnik.

"Također, vrlo bitna činjenica za istaknuti jest da unatoč enormnom povećanju cijene energenata, prije svega mislim na naftu, cijena pokaznih karata nije porasla niti za jednu lipu. Cijena goriva prije godinu dana i danas, gotovo je udvostručena. Tu pokazujemo kako i na koji način Grad Dubrovnik brine o našim sugrađanima i da sve ove troškove ne prelijevamo preko leđa naših sugrađana", zaključio je gradonačelnik.

Novom akvizicijom značajno se smanjila starost voznog parka gradskog javnog prijevoznika, a pogodnosti novih, suvremenih, vozila izravno će osjetiti korisnici usluga Libertasa, građani i posjetitelji – ističu iz Libertasa.

Više o projektu:
Riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ i uz sufinanciranje od 85 posto.
Podsjetimo, ugovori za nabavu autobusa vrijedni gotovo 31 milijun kuna, potpisani su 22. studenog 2021. u Velikoj vijećnici, a u okviru ovog projekta nabavit će se još šest gradskih niskopodnih, tri midi prigradska i dva zglobna gradska niskopodna autobusa.

Popularni Članci