LAPAĐANI S 'BASTIONA' IMAJU POTPUNO DRUGAČIJU PRIČU 'Drago nam je ako je naša kućica oživjela Lapad zimi'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.

Ante Burum i Ivan Vodenac odbrojavaju zadnje dane na kućici Bastion koju su vodili za vrijeme Dubrovačkog zimskog festivala u Uvali Lapad. 

Oni su Dubrovčani koji su završili studij, a ovo im je prva zima u gradu nakon pet godina izbivanja iz grada. Naime, obojica su studirali van grada, jedan u Rijeci, drugi u Zagrebu pa su tijekom zimskog perioda bili nešto dalje od svojih domova. I jedan i drugi su godinama radili sezonske poslove u ugostiteljstvu pa su tako tijekom ove zime odlučili napraviti nešto poduzetno, ali i kreativno. Odluka je pala na najam kućice u Uvali Lapad pa su po objavi natječaja priložili sve potrebne papire i tako dobili željeni posao.

- Odlučili smo se pokrenuti da ne sjedimo i ne radimo ništa nego se radno zabaviti. Najvažnije nam je bilo dobiti iskustvo, upoznati ljude i doživjeti nešto drugačije što će nam kasnije koristiti u budućnosti jer imamo planove u ugostiteljstvu. Zbog svega toga smo se pokrenuli i u Uvali otvorili kućicu u sklopu Zimskog festivala - pojasnio je Ivan Vodenac dodavši kako su on i kolega mu obojica Lapađani tako da nije bilo previše dvojbe gdje će voditi posao.

Vođeni idejom da stvore nešto drugačije od uobičajene ponude koja se može pronaći već godinama na Dubrovačkom zimskom festivalu, osmislili su koncept kvalitetnih burgera, kobasica i kuhanog vina.

A.Č.

- Zanimala nas je neka priča koja nije ista kao kod svih. Prvenstveno nismo htjeli imati kotao gdje se kuhaju kobasice i hrenovke nego svu hranu pripremamo na grilu. Tako smo osmislili ideju s burgerima. Naime, imamo tri vrste od kojih je svaki poseban na svoj način i s nečim drugim, radimo sami umake i koristimo jako kvalitetne sastojke, a u ponudi je i jedna austrijska kobasica punjenu sirom poslužena s kiselim kupusom i senfom - objasnio je Ivan. U Bastionu pripremaju i sami svoje kuhano vino u koje dodaju naranču i brojne začine zbog čega se ljudi, kako ističu, redovito vraćaju.

- Kombinacija za kobasicu i burgere, ali i vino je pun pogodak! Svi koji su probali nešto od toga kod nas hvale i ponovno dolaze što znači da su prepoznali naš trud - govori Ivan Vodenac dok njegov prijatelj Ante Burum objašnjava da su burgeri od stopostotnog junećeg mesa koje nabavljaju prema posebnoj recepturi od provjerenog mesara. Od ostalih sastojaka tu su rikula, panceta, umaci koje sami spravljaju, kremasti luk.

A.Č.

- Pokrenuli smo ovaj posao u početku jer nismo bili zadovoljni ponudom. Ljudi su više naviknuli na klasične kobasice, ali kod nas im je super i kad probaju oduševe se i vraćaju. Inače, mislim kako treba više pažnje posvetiti Uvali, cijeli Advent je baziran na povijesnoj jezgri, a kod nas u Lapadu, koji je najveći kvart u gradu, ima samo jedna kućica. Trebalo bi postaviti šator i napraviti nešto za mlade s dobrom ponudom poput koncerata što bi okupljalo veći broj ljudi - istaknu je Ivan Vodenac.

Kućicu Bastion su u početku najviše posjećivali njihovi prijatelji, ali kasnije se proširio dobar glas o kvalitetnoj ponudi pa dolaze iz svih dijelova Dubrovnika i okolice.

A.Č.

- Ovo se pokazalo kao lijepa priča tako da iduće godine nastavljamo s time, ako ostanemo u Dubrovniku i budemo imali vremena te prođemo na natječaju. Može se još dosta toga poboljšati i dodati, a nešto što nije bilo najbolje izbaciti. No prije svega toga moramo sjesti i vidjeti koji su nam plusevi i minusi. Najveći uspjeh nam je ako smo uspjeli privući nekog da posjeti Lapad u zimskom periodu i tako ga barem malo oživjeli - zaključio je za Dubrovački dnevnik Ante Burum koji je s prijateljem Ivanom Vodencem na kućici Bastion nudio ukusne delicije i zabavan sadržaj.

Popularni Članci