KSENOFOBNI ISPAD Klapa Ragusa The Frajle usporedila s Cecom Ražnjatović, iziritirala ih ekavica mladih glazbenica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/Pixsell
Uz paljenje prve adventske svijeće i svečano otvorenje jučer je započeo Dubrovački zimski festival, koji uključuje niz događanja u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Večernji ugođaj na Stradunu obogatio je nastup novosadske grupe The Frajle

Brojni Dubrovčani i posjetitelji do kasnih večernjih sati uživali su u atmosferi, a posebno glazbi ovog benda koji već desetak godina, od svog osnutka, nastupa diljem Hrvatske. Njihovi producenti su, među ostalima, poznati hrvatski glazbenici Nikša Bratoš te Ante Gelo. Na Stradunu je bilo veselo, uz blagdanske kućice i druženje. No, izgleda kako nikad ne može sve proći kako bi i trebalo, u adventskom ozračju, bez ispada koji ne priliče ovom razdoblju u godini i svemu što bi ono trebalo predstavljati.

Ni krive, ni dužne, na meti kritika našle su se tako The Frajle, i to nažalost od strane dubrovačkih kolega, točnije članova Klape Ragusa. Na njihovom Facebooku tako je osvanula ksenofobna i uvredljiva objava koja je zgrozila mnogobrojne Dubrovčane, posebno one koji su uživali u koncertu. U svojoj ksenofobnoj objavi ‘Klapa Ragusa’ zgraža se nad ekavicom pjevačica te su ove mahom tridesetogodišnjakinje skandalozno usporedili s Cecom Ražnjatović Arkan za koju iz Raguse očekuju da nastupi idući tjedan, kako su napisali. Inače, The Frajle imaju i izdavača u Hrvatskoj, Aquarius Records. Nisu se samo pod njihovom kritikom našle Frajle na Stradunu nego i legendarni Bajaga, koji je tu večer nastupio u Culture Clubu Revelinu. Što bi se tek dogodilo na njihovom Facebook traktatu da su znali da je Bajaga na tečnom srpskom pozdravio oduševljenu publiku i kako je rekao, ‘najlepši grad na svetu’.

Što su zapravo članovi Raguse htjeli postići ovim ksenofobnim i uvredljivim postom nije jasno. Radi li se u konkretnom slučaju baš isključivo o ksenofobiji ili možda ljubomori što su na dubrovačkoj pozornici bile Frajle, a ne možda sami oni. Tko stoji iza Facebook stranice ‘Klapa Ragusa’ također nije poznato, mada se može pretpostaviti da iza objave stoji njezin osnivač Đuro Bratičević, koji je navedenu objavu podijelio i na svom osobnom Facebook profilu.  

Je li navedeni ksenofobni tekst mišljenje cjelokupne Klape Ragusa ili u organizaciji imaju ‘trojanskog konja’ koji im nanosi štetu nije poznato, no njihovu reakciju rado ćemo objaviti u slučaju da se od ovakve objave ograde.

Popularni Članci