KRUZING SE VRAĆA NA VELIKA VRATA Imamo detalje o sezoni u dolasku, ovo će biti godina megajahti

Autor: Petra Srebrović Autori fotografija: ilustracija DD
U Dubrovnik je u četvrtak uplovio drugi ovogodišnji kruzer, iako će se u žargonu kazati kako je Bolette po broju gostiju ipak 'prvi pravi' ovogodišnji kruzer.

Prvi pravi ovogodišnji kruzer, M/S BOLETTE dug 283 metra uplovio je u grušku luku ovoga četvrtka, s našim dubrovačkim kapetanom Jozom Glavićem i oko 600 putnika. 

Goran Mratinović

Ovo nije prvi put da Bolette posjećuje Dubrovnik, ovaj je kruzer  već bio na kružnim putovanjima koja su uključivala i Dubrovnik, samo mu je tada ime bilo Amsterdam, a bio je u vlasništvu Holland America, a sada je u vlasništvu  brodarske kompanije Fred. Olsen Cruise Line. Kapetan Jozo Glavić upisao se u povijest kada je s kruzerom Braemar u vlasništvu iste kompanije prošao kao najveći brod ikad kroz Korintski kanal. 

Fred Olsen Cruise Lines

SEZONA JE KRENULA

Najave za ovogodišnju kruzing sezonu za Dubrovački dnevnik prokomentirali su direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

„Dolazak kruzera Bolette predstavlja prvog vjesnika odlične sezone koja je pred nama što se tiče uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima. S radošću očekujemo i Viking Sky, Viking Star, Athenu i Arethusu koji nam stižu sredinom ožujka, nakon čega će uplovljavanja biti sve češća, prema najavama“, kazao nam je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

NIKAD VIŠE MEGAJAHTI

Raguž je istaknuo kako je ovo najbolja godina ikad što se tiče dolazaka megajahti, no ipak, isto se ne može reći za kruzere. 

Lucija Komaić

„U ovoj godini očekuje se nikad više megajahti, čak i više nego 2019. godine. Govorimo o jahtama od preko 100-150 metara, tu su najave odlične i očekujemo obaranje svih dosadašnjih rekorda“, kazao nam je Raguž. 

„Što se tiče kruzera ne može se usporediti s 2019. godinom, ali sa svim prijašnjim godinama može. Mi radimo sukladno odlukama Respect the city, pa nećemo ni u budućnosti gomilati taj broj da bude puno veći nego što će biti ove godine, tako da možemo reći da smo skoro na punom kapacitetu“, kazao je Raguž. 

PROŠLA JE BILA SOLIDNA, A OVA ĆE BITI ODLIČNA

Pezo je istaknuo kako je u prošloj godini ostvarena 'solidna cruise sezona' u kojoj nas je posjetilo 139 brodova i 110.130 putnika. 

„S obzirom na to da ih 2020. godine uopće nije bilo, zadovoljni smo rezultatom 2021. godine u 30 postotnom iznosu od 2019. godine koji predstavlja dobru bazu za ovu sezonu u kojoj prema planu očekujemo rezultat u 70 postotnom iznosu od 2019. godine“, istaknuo je Pezo i dodao kako s optimizmom očekuju sezonu 2022.

“Prema sadašnjim najavama, u 2022. godini očekujemo 343 dolaska brodova i oko 530 tisuća putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu”, pojasnio je Pezo.

VRAĆANJE NA STARO NORMALNO

Obilasci Grada za turiste s kruzera prošle godine izgledali su poprilično drugačije nego u pretpandemijskim godinama.  Gosti su tako prošle godine grad obilazili uz stroge mjere, nisu smjeli ulaziti u restorane, suvenirnice ni butige. Imali su unaprijed dogovorene prostore gdje bi grupa mogla biti sama, organiziran prijevoz i ne bi ostvarivali kontakt s turističkim djelatnicima bez prethodnog dogovora. 

„U prometu brodova na kružnim putovanjima svi putnici, kao i članovi posade se cijepe. Što se tiče testiranja i primjene epidemioloških mjera, postupci su standardizirani u ovom segmentu turizma“, pojasnio je Pezo.

Ipak, ove godine se očekuje povratak na 'staro normalno' i izumiranje takvog 'bubble modela' kruzing turizma.

„Izgleda da se ide ka tome da to više neće biti slučaj kao što je bio s 'bubble modelom', sve bi trebalo biti kako je bilo prije pandemije“, optimističan je Raguž, no ipak dobrim vijestima dodaje i dozu opreza.

„Može se dogoditi da u svibnju bude jedna odluka, a onda u srpnju druga, to je još sve upitno. Mi se nadamo da će svi ovi brodovi doći po planu. Prije pandemijskih godina, kada bi imali najave za brod, oni bi došli jer su bili ogromni penali ako netko ne bi došao, a sada već nije takav slučaj u pandemiji. Dovoljno je i sedam dana unaprijed napraviti odjavu da ne budu nikako kažnjeni, pa sve trebamo uzeti s jednom dozom rezerve. Ali, ako su prošle godine kada smo imali pet puta manji broj najavljenih brodova svi najavljeni zaista i došli, onda ja stvarno nemam neku sumnju da neće i ove godine doći kada je situacija, i kod nas, i u svijetu puno bolja nego što je to bilo lani u ovo doba“, zaključuje direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž. 

DUŽA SEZONA I MANJE OPTEREĆENJA U SRPNJU I KOLOVOZU

V.S.

Lučka uprava Dubrovnik aktivno sudjeluje u projektu Grada Dubrovnik „Respect the City“, kojim nastoji osigurati održivost dubrovačkog turizma. U sklopu projektnih aktivnosti, izrađen je Pravilnik o uvjetima i kriterijima za prihvat i dodjelu vezova brodovima na kružnim putovanjima u kontekstu održivog razvoja destinacije.

„Posebno naglašavam da se u 2022. očekuje povećanje prometa u predsezoni i posezoni i smanjenje prometa u vršnim mjesecima glavne turističke sezone, srpnju i kolovozu. Na taj način cruise sezona je produžena na razdoblje od sredine ožujka do kraja studenoga te produžuje turističku sezonu, što smatram izuzetno značajnim za destinaciju u cjelini“, istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, Blaž Pezo.

Iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom 

Popularni Članci