U planu rekonstrukcija magistrale od Mosta do Ilijine Glavice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta Split, Hrvatskih cesta ispostava Dubrovnik, Hrvatskih voda, Hidroprojekt-ing d.o.o. i Vodovoda Dubrovnik, na temurekonstrukcije Državne ceste D8 od Mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine Glavice.

Sudionici sastanka su prethodno obišli predmetni teren na kojem će se raditi rekonstrukcija ceste, nakon čega su razgovarali o tehničkim detaljima realizacije projekta. Sastanak je održan nastavno na nedavne dogovore gradonačelnika Vlahušića s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Edom Kosom i direktorom Hrvatskih voda Mirkom Duhovićem sa sastanka održanog u Splitu. Tada su usuglašeni stavovi oko posljednjeg neriješenog pitanja kanala oborinske odvodnje s padina Srđa i definirane su obveze svih sudionika u projektu.

 Nakon što su se stekli svi preduvjeti za dovršetak sve potrebne projektne dokumentacije, tijekom ljeta očekuje se ishođenje potvrde na glavni projekt, te raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova u 2014. godini. Početak radova predviđen je najkasnije početkom 2015. godine.

Riječ je o iznimno važnoj cestovnoj investiciji, ne samo za stanovnike Nuncijate, nego i za sve građane Grada Dubrovnika. Nakon rekonstrukcije Ilijine glavice, od novog raskrižja do Mosta dr. Franje Tuđmana izgradit će se četiri pothodnika, proširit će se kolnik, izgraditi široki pješački nogostup, te parkirna mjesta. Time će se višestruko poboljšati prometna i pješačka sigurnost u ovom dijelu grada, a građani će dobiti i šetnicu s pogledom na grad. Osim toga, od iznimne je važnosti i predviđeni uzdužni oborinski kanal u trupu prometnice koji će uvelike smanjiti količinu oborinskih voda koje se padinama Srđa spuštaju na područja Konala, Šipčina i Gruža.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima rekonstrukcije ceste od Štikovice do Orašca, te je dogovoreno kako će se razmotriti tehničke mogućnosti i krenuti s izradom projekta po istom modelu kao za dionicu od Mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine Glavice, zajedno sa kanalizacijskim sustavom.

Popularni Članci