'

KREĆE OBNOVA ZIDA 'SKOČIBUHE' Područje je puno otpada, ruglo odlazi u povijest (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ahmet Kalajdžić
Punih šesnaest mjeseci nakon što je srušen, u obnovu konačno kreće zid oko ljetnikovca Skočibuha na Boninovu. Podsjetimo, zid je prošle godine srušen tijekom radova na izgradnji trenutačno najvećeg gradskog parkirališta koje je u međuvremenu i dovršeno, ali je zid još uvijek u istom stanju. Dapače, prolaz koji je nastao rušenjem zida u međuvremenu se počeo koristi kao prolaz do šumice oko ljetnikovca koja neodgovornim pojedincima služi i kao javni nužnik. 

Urušavanje u svibnju 2023. 

Iako je parkiralište opskrbljeno s više odgovarajućih kanti za otpatke, prostor iza zida vremenom je postao i odlagalište otpada koje iziskuje temeljito čišćenje i prije povrata zida u prvobitno stanje.  

-Tijekom radova na izgradnji parkirališta i uslijed velikih kiša, u svibnju 2023. godine, došlo je, u dužini od oko 20 metara, do urušavanja ogradnog zida ljetnikovca “Skočibuha“. Investitor izgradnje parkirališta odmah se obratio i Dubrovačkim knjižnicama i Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture i medija RH u Dubrovniku te prihvatio snositi troškove sanacije srušenog zida. Dubrovačke knjižnice nastalu štetu prijavile su i Državnom inspektoratu RH i Konzervatorskom odjelu MKM RH u Dubrovniku- navela je u svom odgovoru ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić. 

-S obzirom da se radi o renesansnom ljetnikovcu koji je kulturno dobro Republike Hrvatske, sanacija zida i vraćanje u stanje prije oštećenja dugotrajan je proces koji zahtjeva više izlazaka na teren, smjernice i dozvole konzervatora, izradu projekata sanacije i rekonstrukcije zida i to samo inženjera koji posjeduju dopuštenje za rad na kulturnim dobrima. Svakako, izrada glavnog projekta je pri kraju, nakon kojega će se tražiti ponuditelji i odabrati izvođač radova- naglasila je.  

-U Skočibuhi je smješten dio knjižnog fonda tzv. Obvezni primjerak, a najvrjednija knjižnična građa, koju čine inkunabule, rukopisi i baštinske zbirke već dugi niz godina ne nalaze se u ljetnikovcu Skočibuha-priznaje ravnateljica.  

Čeka se potvrda projekta 

Međutim, ravnateljica nije odgovorila na koji je iznos procijenjena rušenjem zida nastala šteta, dok smo ostale detalje pokušali doznati od poduzetnika Vedrana Miovića kao suvlasnika parkirališta na Boninovu. U svom je pisanom odgovoru Miović naveo: 

-Vezano za zid od ljetnikovca Skočibuha koji se srušio prije otprilike godinu dana, želio bih vas obavijestiti da smo od Konzervatorskog odjela u Dubrovniku 31. srpnja ove godine dobili posebne uvjete zaštite nepokretnog kulturnog dobra te ćemo na temelju tih uvjeta izraditi glavni projekt rekonstrukcije zida. Ovom predzadnjem koraku (zadnji je potvrda projekta) je prethodilo puno radnji i izlazaka na teren kako bismo na što kvalitetniji način obnovili dio zida koji se srušio- naveo je Miović.

-Želio bih napomenuti kako je cijeli sklop ljetnikovca Skočibuha tijekom posljednjih pedesetak godina bio više puta oštećen te je čak tri puta zabranjivana upotreba građevine zbog opasnosti od urušavanja. Posljednji put je, ako se ne varam, to bilo 2021. godine. Cijeli sklop ljetnikovca, uključujući i dio zida koji se srušio, praktički je do neuporabljivosti oštećen u potresu 1979. godine. Nakon toga je u Domovinskom ratu pretrpio cijeli niz direktnih pogodaka raznih projektila, dok je u potresu 1996. godine dodatno oštećen. Uz sve navedeno, zajedno s podivljalim raslinjem, i zub vremena je učinio svoje. Takav teško oštećeni zid se srušio u noći po olujnom jugu i s ekstremnim količinama kiše. 

Ahmet Kalajdžić

Knjižni fond uskoro u TUP-u  

Podsjetimo kako u objektu bivše Tvornice ugljenografitnih proizvoda naveliko traju radovi na izgradnji budućeg ogranka Gruž dubrovačke gradske knjižnice. Radovi u kompleksu TUP-a odvijaju se na prostoru veličine oko 700 četvornih metara. Radovi se u potpunosti financiraju iz gradskog proračuna, a s PDV-om su vrijedni 1,584 milijuna eura. Završetak tih radova očekuje se do konca ove godine, a već se zna i to kako će se u suterenu tog objekta nalaziti depo Znanstvene knjižnice, namijenjen za građu koja je trenutačno smještena upravo u ljetnikovcu Skočibuha. Tako će knjižnice riješiti problem kvalitetnog smještaja knjižne građe a, kako je to nedavno naglasio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, TUP će se rekonstrukcijom bivšeg industrijskog kompleksa etablirati u “novi gradski kulturni te društveni centar“. 

Ahmet Kalajdžić

Popularni Članci